Tiramisu na małym talerzyku na drewnianym blacie. Obok srebrne sztućce, fragment większego pojemnika na tiramisu
canva.com

Tiramisu odkryte na nowo!

Jeśli jesteś miłośniczką włoskiej kuchni, to na pewno nie obce jest Ci słowo Tiramisu. To deser, który skradł serca wielu smakoszy na całym świecie. Tiramisu to połączenie aksamitnej kremowej masy, chrupiących biszkoptów, mocnej kawy i kakao. W dzisiejszym artykule dowiesz się, jak przygotować klasyczny przepis na tiramisu, który zachwyci Twoich gości.
Reklama

Tiramisu - klasyczny przepis

Składniki

  • 500g sera mascarpone
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania biszkoptów
  • 1 kieliszek likieru Amaretto lub Marsala

Przygotowanie kremu

W osobnej misce oddziel żółtka od białek jajek. Białka umieść w osobnej misce i ubij na sztywno. Do żółtek dodaj ser mascarpone i cukier puder. Całość dobrze wymieszaj za pomocą miksera na gładką masę. Delikatnie wymieszaj masę z białek z masą z mascarpone

Przygotowanie biszkoptów

W drugiej misce przygotuj mocną kawę i dodaj do niej likier Amaretto lub Marsala. Wymieszaj.

Montaż deseru

Do kubka lub naczynia do nasączania, wlej trochę kawy z likierem i obtaczaj w niej kawałki biszkoptów.

Reklama

Układaj je na dnie paterki lub naczynia żaroodpornego. Następnie nałoż serową masę na biszkopty. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru posyp kakao.

Tiramisu na niebieskim talerzyku na drewnianym blacie
canva.com

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie masz Amaretto lub Marsali, możesz zastąpić je brandy lub rumem.
  • Jeśli nie jesteś fanem mocnej kawy, możesz użyć kawy rozpuszczalnej, ale zdecydowanie z mniejszą ilością wody.
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, możesz dodać do masy jajeczno-serowej wanilię lub cytrynę.

Tiramisu - przepis na sukces

Teraz już wiesz, jak przygotować klasyczne tiramisu. To przepis, który z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że poczują się jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Pamiętaj, że tiramisu najlepiej smakuje, gdy zostanie schłodzone w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama