Skorupki z jajek wielkanocnych
Canva.com

Top 10 pomysłów na wykorzystanie skorupek z jajek w stylu #zerowaste. Koniecznie wypróbuj!

Planujecie w te święta wielkanocne kilka smakowitych przystawek i sałatek z jajkami w roli głównej? Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Pokażemy wam dziś 10 sposobów jak można je wykorzystać w domowym ogrodzie, w kosmetyczce, a także jako dekorację.
Reklama

Skorupki z jajek są bogate w liczne składniki mineralne, m.in. w sole wapnia, fluor, żelazo, fosfor, selen, cynk, molibden, siarkę oraz krzem. Po przygotowaniu świątecznych potraw zbierzmy do miseczki lub plastikowego koszyczka wszystkie skorupki i dokładnie je umyjmy. Później przez 15 minut gotujemy je we wrzącej wodzie i mielimy, np. w młynku do kawy lub do bułki tartej.

Wykorzystaj skorupki z jajek. Bądź #zerowaste!

Skorupki z jajek wielkanocnych
Canva.com

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że skorupki z jajek wielkanocnych mają wiele zastosowań i mogą wpłynąć pozytywnie, np. na nasze zdrowie. W internecie znajdziecie mnóstwo pomysłów jak je wykorzystać i nie stracić ani jednej skorupki.

Reklama

#1 Skorupki z jajek idealnie działają na podrażnienie skóry. Wystarczy, że na obolałe miejsce przyłożymy okład ze skorupek. Wystarczy zalać je octem i po dwóch dniach będziemy mieli gotowy leczniczy wywar.

#2 Osoby, które cierpią na problemy trawienne powinny wrzucić do swojej porannej kawy szczyptę zmielonych skorupek. Nie tylko wzmocnią smak naszej kawy, ale także zawarty w skorupkach wapń sprawi, że napój będzie łagodniejszy dla naszego żołądka.

Skorupki z jajek wielkanocnych
Canva.com
Reklama

#3 Skorupki z jajek są naturalnym wybielaczem do prania. Wrzućmy kilka drobinek do woreczka z lnu. Wyjątkowa biel ubrań będzie zachwycająca!

#4 Łupinki chronią także nasz ogród. Skorupki mogą stanowić zaporę dla ślimaków, które szkodzą naszym roślinom.

Skorupki z jajek wielkanocnych
Canva.com

#5 Skorupki stosowane są także w ogrodzie jako naturalny, ekologiczny nawóz. Możemy je dosypywać w zmielonej formie do ziemi w doniczce albo zalać gorącą wodą.

Reklama

Po kilku dniach podlewamy takim roztworem nasze roślinki.

#6 Skorupki z jajek są pełne odżywczych mikroskładników. Dlatego warto je uwzględnić w swojej codziennej diecie. Sproszkowane skorupki możemy dodać do potraw. Ten składnik wspomoże odchudzanie, złagodzi bóle reumatyczne, a także zwiększy gęstość kości.

Skorupki z jajek wielkanocnych
Canva.com
Reklama

#7 Skorupki z jajek można wykorzystać jako domowe dekoracje na Wielkanoc. Wspólnie z dziećmi możecie ozdobić puste skorupki, np. farbami, pisakami, czy świątecznymi naklejkami.

#8 Zmielone skorupki to także naturalny składnik wzbogacający odżywkę do paznokci. Dzięki proszkowi z łupinek możesz zapobiec łamaniu paznokci.

Skorupki z jajek wielkanocnych
Canva.com

#9 Domowe świeczki ze skorupek? Proszę bardzo! Wystarczy, że zalejesz woskiem łupinkę i dodasz drewniany knot.

#10 Naturalna maseczka na twarz i dekolt z proszkiem ze skorupek nie tylko odżywi, ale także uelastyczni naszą skórę. Wystarczy tylko blender.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama