Wafle z kajmakiem ułożone w wieżyczkę na białym talerzyku
canva.com

Wafle z kajmakiem? Oto sekret!

Wafle z kajmakiem to pyszna i słodka przekąska, która z pewnością zadowoli każdego łasucha. W tym artykule przedstawimy przepis na wafle z kajmakiem, porady dotyczące ich przygotowania oraz sposób podawania, który sprawi, że będą one jeszcze bardziej smakowite.
Reklama

Przepis na wafle z kajmakiem

Do przygotowania wafli z kajmakiem potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • puszka kajmaku

Przygotowanie wafli z kajmakiem składa się z kilku prostych kroków:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko, olej roślinny i ekstrakt z wanilii.
  3. Wlej zawartość drugiej miski do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
  4. Rozgrzej maszynkę do wafli i smaruj ją olejem.
  5. Nałóż łyżkę masy na każdy kwadrat i piecz przez około 3-5 minut.
  6. Po upieczeniu wafli, nałóż na każdy kawałek kajmaku i przykryj kolejnym waflem.
Wafle z kajmakiem ułożone w wieżyczkę na białym talerzyku
canva.com

Jak zrobić wafle żeby nie zmiękły?

Aby wafle nie zmiękły, warto dodać do ciasta skrobię ziemniaczaną lub mąkę ryżową. Ważne jest również, aby wafle były dobrze wypieczone - należy je smażyć na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej powierzchni. Po upieczeniu, wafle warto odłożyć na kratkę, aby nie przesączały się wilgocią.

Porady dotyczące przygotowania wafli z kajmakiem

Reklama

Aby wafle z kajmakiem wyszły idealnie, warto zastosować kilka porad:

  • Przed smażeniem wafli dobrze rozgrzej urządzenie do pieczenia wafli.
  • Wafle smaż przez około 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  • Do smarowania gofrownicy najlepiej użyć pędzelka do pieczenia i oleju roślinnego.
Wafle z kajmakiem ułożone na białym talerzyku
canva.com

Jak podawać wafle z kajmakiem?

Wafle z kajmakiem można podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakują na ciepło, więc warto je podgrzać przed podaniem.

Reklama

Można je także polać miodem lub posypać cukrem pudrem. Wafle z kajmakiem świetnie smakują z kawą lub herbatą, ale można je też podać jako deser po obiedzie lub kolacji.

Wafle z kajmakiem - idealne na podwieczorek

Wafle z kajmakiem to pyszna i słodka przekąska, która z pewnością zadowoli każdego łasucha. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki naszemu przepisowi i poradom na pewno uda się je zrobić idealnie. Wafle z kajmakiem można podawać na wiele sposobów, ale zawsze będą smakować wybornie.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama