canva.com
Wegańskie jajka na twardo - czyli jak zrobić jajka bez jaj
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jest to idealny przepis na pożywne śniadanie dla wegan, ale także jako ciekawostka dla wszystkich, którzy szukają kulinarnych wyzwań. Być może w święta odwiedzą Cię członkowie rodziny, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą jaj? Dzięki temu przepisowi miło ich ugościsz.
Reklama
Składniki potrzebne do wykonania „białka jajka”
- 4 łyżeczki agaru - roślinny zamiennik żelatyny, który zmienia konsystencję płynu w galaretkę.
- 2 szklanki mleka sojowego - nada „białku” pożądany kolor. Oprócz tego jest zdrowe.
- 1 łyżka płatków drożdżowych - wzbogacą smak.
- 1 łyżeczka soli - również doda „białku” walorów smakowych.
Jak zrobić „białko” - instrukcja krok po kroku
Oprócz składników będziesz też potrzebowała silikonowej formy na połówki jaj.
- Wlej do garnka mleko sojowe i powoli zagotuj.
- Zdejmij z kuchenki i wsyp agar, płatki drożdżowe oraz sól.
- Wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia i przelej do foremek. Jak trochę masa przestygnie, to włóż formę do lodówki.
Reklama
W czasie jak „białka” będą w lodówce zastygać, to przygotuj masę na „żółtka”.
canva.com
Składniki potrzebne do wykonania „żółtka”
- 1/2 puszki ciecierzycy w zalewie - jest zdrowa, a wykonana z niej masa będzie miała bardzo podobną konsystencję do ugotowanego żółtka kurzego jaja.
- 2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak - zawiera mnóstwo dobroczynnych mikroelementów, ale w naszym przepisie ważniejszą dla niej rolą będzie nadanie masie jajkowego aromatu.
- 1 łyżeczka kurkumy - podkręci kolor „żółtka”.
- 4 łyżki oleju rzepakowego - bardzo fajnie połączy składniki masy.
Jak zrobić „żółtko” - instrukcja krok po kroku
- Odcedź ciecierzycę i przełóż do wysokiej miski.
- Dodaj czarną sól, kurkumę oraz olej i zblenduj na gładką masę.
I co dalej?
Jak już „białka” zastygną, to wyjmij je z lodówki. Najpierw łyżeczką wydrąż w nich dołeczki na „żółtka” i dopiero po tej czynności wyjmij je ostrożnie z foremek. Napełnij żółtym farszem i ułóż na dużym półmisku lub płaskim talerzu.
Aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy nie wylewaj, tylko użyj jej do zrobienia wegańskiego majonezu - będzie wyśmienicie pasował do wegańskich jajek na twardo! Ułóż z niego kleksy na wegańskich jajkach na twardo, posyp pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i… smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Jak wykorzystać ugotowane jajka? Zostały Ci jajka ze Świąt? Sprawdź co z nimi zrobić!
Jajka po ugotowaniu mogą leżeć tydzień w lodówce. Jeśli właśnie jakieś zalegają w Twoim domu i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, sprawdź te 3 przepisy. Przygotuj pyszne dania, które wszyscy zjedzą z przyjemnością. Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić coś pysznego z ugotowanych jajek. Nie pozwól, żeby jakiekolwiek jedzenie się zmarnowało.
Wegański mazurek pomarańczowy bez pieczenia. Super pyszne i super szybkie ciasto na Wielkanoc
Wielkanoc to trudny czas dla wegetarian, a tym bardziej dla wegan. Wszędzie atakują nas kiełbasy, szynki, jajka, pasztety, majonezy i serniki… Na szczęście powstaje coraz więcej przepisów na pyszne świąteczne dania, które nie zawierają jajek, mleka, twarogu i masła. Polecamy przepis na wegański mazurek pomarańczowy bez pieczenia, który smakiem nie ustępuje tradycyjnym wielkanocnym słodkościom.
Tofucznica z pomidorkami koktajlowymi - poznaj sekret intensywnego smaku
Tofucznica, to po prostu jajecznica bez jaj, jej głównym składnikiem jest oczywiście tofu - serek wytwarzany z mleka sojowego. Przepis ten oprócz pomidorków koktajlowych przewiduje jeszcze użycie dwóch składników, które fantastycznie wzmocnią potrawę. Wypróbuj - z pewnością Cię zachwyci.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl