canva.com
Tofucznica z pomidorkami koktajlowymi - poznaj sekret intensywnego smaku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tofucznica, to po prostu jajecznica bez jaj, jej głównym składnikiem jest oczywiście tofu - serek wytwarzany z mleka sojowego. Przepis ten oprócz pomidorków koktajlowych przewiduje jeszcze użycie dwóch składników, które fantastycznie wzmocnią potrawę. Wypróbuj - z pewnością Cię zachwyci.
Reklama
Lista składników potrzebnych do wykonania tofucznicy
- 1 kostka naturalnego tofu (przeważnie pakowane jest po 200 g) - zawiera wapń, witaminy z grupy B, witaminę E, cholinę, fosfor, potas, sód, wartościowe białko oraz łatwo przyswajalne aminokwasy.
- 10 pomidorków koktajlowych - świetnie wyglądają w potrawie i do tego smakują bardziej intensywnie niż duże pomidory. Ale tak jak one zawierają wiele cennych składników, między innymi potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz wiele antyutleniaczy.
- 1 łyżka oleju rzepakowego - olej ten nawet w wersji rafinowanej jest zdrowy.
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy - doda troszeczkę ostrzejszego smaku i pięknie zabarwi tofucznicę.
- 3 płaskie łyżeczki czarnej soli Kala Namak - sprawi, że potrawa będzie słona, ale też nada jej posmaku jajka. Czarna sól zawiera niewielką ilość siarkowodoru i to właśnie jego zapach kojarzony jest z jajkami. Ale w soli Kala Namak znajduje się też ogrom cennych mikroelementów, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.
- 1/2 łyżeczki pieprzu - doda ostrości.
- świeża zielenina
canva.com
Sposób wykonania tofucznicy - instrukcja krok po kroku
- Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je wzdłuż na połówki.
- Wlej na patelnię olej rzepakowy, dodaj 1 łyżeczkę czarnej soli, wymieszaj i zacznij powoli rozgrzewać olej.
- Wyjmij kostkę tofu z opakowania, pokrój na mniejsze kawałki.
- Ułóż na patelni połówki pomidorków układając je rozcięciem w dół. Minimalnie zwiększ temperaturę smażenia.
- Kawałki tofu rozdrobnij dokładnie widelcem.
- Gdy pomidorki koktajlowe się trochę podsmażą, to dodaj do nich rozdrobnione tofu, kurkumę, resztę czarnej soli oraz pieprz.
- Wszystko wymieszaj i smaż na średniej wysokości temperatury przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotową tofucznicę możesz też wymieszać z posiekanym szpinakiem lub inną zieleniną. Rozdziel na talerze i podawaj z pieczywem - na przykład z wegańskimi bułeczkami bez glutenu posmarowanymi jednym z proponowanych przez nas wegańskim zamiennikiem masła. Mega smacznie i zdrowo!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kotlety warzywne: Samo zdrowie!
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych, to kotlety warzywne są idealnym rozwiązaniem. Nie tylko są one pełne składników odżywczych, ale także mogą być przygotowane w różnorodny sposób, aby zaspokoić różne gusta i preferencje smakowe. W tym artykule poznasz przepis na kotlety warzywne, ich właściwościach zdrowotnych, jak je podawać oraz otrzymasz kilka porad na temat ich przygotowania.
Wegańska Carbonara? TAK!
Wegańska carbonara to wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje tradycyjną carbonarę z mięsem i jajkami. Jest to idealna opcja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem i konsystencją carbonary, jednocześnie będąc wiernymi swoim wartościom i preferencjom żywieniowym. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Spróbuj naszego przepisu na wegańską carbonarę i przekonaj się, jak pyszna i zdrowa może być ta potrawa!
Tofucznica: Doskonała alternatywa dla mięsnych dań
Coraz więcej osób decyduje się na zmianę swojej diety i eksperymentuje z różnymi rodzajami żywności roślinnej. Jednym z popularnych wyborów jest tofu, które jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Tofucznica, będąca połączeniem tofu i jajecznicy, to pyszna i zdrowa propozycja dla wegetarian i wegan. Zapraszamy do zapoznania się z tą smaczną potrawą i dowiedzenia się, dlaczego warto ją wypróbować.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl