Wielkanocny stół z prostymi potrawami.
Canva

Wielkanoc last minute. Sprawdź patenty na szybkie potrawy!

Coraz mniej czasu do Wielkanocy, a w kuchni jeszcze nic nie gotowe? Chciałabyś już cieszyć się Świętami, a zamiast tego wpadłaś w wir przygotowań? Stop! Zatrzymaj się na chwilę, daj sobie odpocząć. Postaw na proste, szybkie potrawy, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas dla rodziny. Przekonaj się, jak łatwo możesz ogarnąć świąteczne przygotowania.
Reklama

Czy musisz gotować?

Po pierwsze, opowiedz sobie na pytanie, czy faktycznie musisz przygotować wszystko sama. Jeśli masz siłę i chęci, to oczywiście, warto przygotować wszystko samodzielnie — w przeciwnym razie rozważ kupno gotowych dań.

Gotowe ciasto, żurek czy sałatka podane w odpowiedni sposób zrobią na wszystkich wrażenie. Dobrze je udekorować i elegancko poukładać na talerzach. Czasem umiejętnie umieszczony listek pietruszki czy inny dodatek nadaje charakter całemu daniu.

Jajka faszerowane na Wielkanoc.
Canva

Proste i szybkie potrawy

Poniżej zebrane jest parę pomysłów na łatwe w wykonaniu dania. Jeśli będzie Ci brakować czasu — z powodzeniem możesz je przygotować na tegoroczną Wielkanoc.

Jajka faszerowane

To oczywiście nic odkrywczego, jeśli jednak chcesz maksymalnie oszczędzić czas — to nafaszeruj białka ugotowanych jajek gotową, kupną sałatką. Będą się pięknie prezentować, a nie narobisz się przy tym zbytnio.

Gotowe jajka faszerowane udekoruj natką pietruszki.

Żółtek oczywiście nie wyrzucaj, będziesz mogła je wykorzystać do przygotowania pasty jajecznej.

Pasta jajeczna

Zblenduj ze sobą jajka ugotowane na twardo, żółtka, majonez. Dopraw posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Reklama

Gotowe!

Pastę możesz podać w osobnej miseczce lub przygotować z nią miniaturowe kanapki.

Błyskawiczna babka jogurtowa

Potrzebujesz formy do babki i tylko paru składników:

  • 1 szklanka jogurtu
  • 4 małe jajka albo 3 duże
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Formę babki wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (grzałka góra — dół). Kiedy ciasto się zarumieni i lekko zbrązowieje, patyczkiem sprawdź, czy jest już dobre.

Babka wielkanocna posypana pudrem.
Canva

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Potrzebne będą:

  • białe kiełbasy
  • cebula
  • musztarda
  • miód
  • olej
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokrój w piórka, wymieszaj z miodem, musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasę ponacinaj.

Na dno naczynia żaroodpornego połóż połowę cebuli, na tym umieść kiełbasę. Przykryj ją następnie resztą cebuli.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20-30 minut.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama