Wielkanoc last minute. Sprawdź patenty na szybkie potrawy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy musisz gotować?
Po pierwsze, opowiedz sobie na pytanie, czy faktycznie musisz przygotować wszystko sama. Jeśli masz siłę i chęci, to oczywiście, warto przygotować wszystko samodzielnie — w przeciwnym razie rozważ kupno gotowych dań.
Gotowe ciasto, żurek czy sałatka podane w odpowiedni sposób zrobią na wszystkich wrażenie. Dobrze je udekorować i elegancko poukładać na talerzach. Czasem umiejętnie umieszczony listek pietruszki czy inny dodatek nadaje charakter całemu daniu.
Proste i szybkie potrawy
Poniżej zebrane jest parę pomysłów na łatwe w wykonaniu dania. Jeśli będzie Ci brakować czasu — z powodzeniem możesz je przygotować na tegoroczną Wielkanoc.
Jajka faszerowane
To oczywiście nic odkrywczego, jeśli jednak chcesz maksymalnie oszczędzić czas — to nafaszeruj białka ugotowanych jajek gotową, kupną sałatką. Będą się pięknie prezentować, a nie narobisz się przy tym zbytnio.
Gotowe jajka faszerowane udekoruj natką pietruszki.
Żółtek oczywiście nie wyrzucaj, będziesz mogła je wykorzystać do przygotowania pasty jajecznej.
Pasta jajeczna
Zblenduj ze sobą jajka ugotowane na twardo, żółtka, majonez. Dopraw posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Gotowe!
Pastę możesz podać w osobnej miseczce lub przygotować z nią miniaturowe kanapki.
Błyskawiczna babka jogurtowa
Potrzebujesz formy do babki i tylko paru składników:
- 1 szklanka jogurtu
- 4 małe jajka albo 3 duże
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Formę babki wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (grzałka góra — dół). Kiedy ciasto się zarumieni i lekko zbrązowieje, patyczkiem sprawdź, czy jest już dobre.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Potrzebne będą:
- białe kiełbasy
- cebula
- musztarda
- miód
- olej
- sól
- pieprz
Cebulę pokrój w piórka, wymieszaj z miodem, musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasę ponacinaj.
Na dno naczynia żaroodpornego połóż połowę cebuli, na tym umieść kiełbasę. Przykryj ją następnie resztą cebuli.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20-30 minut.