Ciasto marchewkowe
Canva.com

Wilgotne ciasto marchewkowe. Oto najlepszy przepis na jesienny deser

Ciasto marchewkowe jest słodkie, wilgotne i ma puszyste wnętrze oraz delikatny krem. Zdradzamy wam nasz najlepszy przepis, aby ciasto wychodziło zawsze idealnie!
Reklama

Składniki na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Canva.com

Ciasto marchewkowe jest bardzo proste w przygotowaniu. To znany i ceniony deser za swoją naturalną słodycz, dzięki dojrzałym marchewkom w składzie. <Marchewka nawet w takiej formie dostarczy nam wiele składników odżywczych.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 5 jajek
  • 400 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 350 g startej marchewki
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Reklama

Polewę do ciasta zrobimy z:

  • 500 g serka kanapkowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru

Do dekoracji potrzebujemy:

  • 50 g orzechów włoskich

Wilgotne ciasto - jak zrobić krok po kroku?

  1. Na początku przygotowujemy blaszkę do pieczenia ciasta i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Odpowiednia temperatura to 180 stopni Celsjusza.
  3. Do miski wrzucamy jajka i cukier.
  4. Całość ucieramy, aż uzyskamy gładką masę.
  5. Dolewamy do tego olej i mieszamy.
  6. Dodajemy starta marchewkę.
  7. Osobno mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
  8. Dodajemy suche składniki wraz z orzechami włoskimi.
  9. Masę przekładamy do foremki i pieczemy przez 40 minut.
  10. Czas na przygotowanie polewy. Serek, masło i cukier puder ubijamy aż do puszystej konsystencji.
  11. Krem wykładamy na ciasto marchewkowe.
  12. Posypujemy orzechami i odstawiamy do lodówki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama