Właściwości zdrowotne jarzębiny. Będziesz zaskoczony
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy można jeść jarzębinę?
Od wielu pokoleń powtarzany jest mit o powszechnej szkodliwości jarzębiny. Zawsze babcia nam przecież mówiła, że te małe pomarańczowe owoce są bardzo trujące i rzeczywiście, gdy przekornie próbowaliśmy się przekonać o szkodliwości jarzębiny i z zaciekawieniem przegryzaliśmy malutkie owoce, po chwili czuliśmy ten gorzki, cierpki smak i ślepo wierzyliśmy w złowrogi wpływ jej owoców na nasz organizm.
Okazuje się jednak, że po odpowiednim przygotowaniu — gotowaniu, pieczeniu lub mrożeniu, owoce zdatne są do spożycia, a na dodatek stają się bardzo słodkie. To dzięki zawartych w nich sorbozie, fruktozie, glukozie i sacharozie. Warto jednak zauważyć, że chociaż jarzębina jest bardzo słodka i z tego powodu może stać się dla ciebie niezwykle kusząca, nie wolno spożywać jej w nadmiarze, bo może powodować biegunki i wzdęcia.
Właściwości zdrowotne jarzębiny
Z badań naukowych jasno wynika, że jarzębina jest bogata w wiele witamin. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę K, a także potas, magnez, wapń, miedź, cynk i żelazo. Warto również zaznaczyć, że poziom witaminy C jest znacznie wyższy niż nawet w cytrusach.
Z uwagi na swoje cenne właściwości, jarzębina może być szeroko wykorzystywana w medycynie.
- Można stosować ją na poprawę apetytu i jako środek przeczyszczający.
- Sok z jarzębiny można zażywać jako skuteczny środek przeciwbólowy na gardło.
- Owoce mają wiele przeciwutleniaczy, a więc spowalniają proces starzenia się skóry.
- Inne badania wykazały też, że ekstrat z jarzębiny hamuje wzrost patogennych bakterii takich jak gronkowiec złocisty i paciorkowce kałowe i wykazuje pozytywny wpływ na stan zdrowia w czasie walki organizmu z pleśnią i innymi grzybami.
- Jarzębina obniża również poziom cukru we krwi, dlatego powinna być włączona do diety osób chorujących na cukrzycę.