Halaszle zupa rybna węgierska
Canva.com

Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna. Smak i aromat znad Balatonu

Jeśli jesteście miłośnikami węgierskiej kuchni znad Balatonu, to mamy dziś dla was wyjątkowy przepis z duszą. Mianowicie chodzi o halaszle - tradycyjną węgierską zupę rybną. Przepis na to danie pojawił się już w 1876 roku w książce kucharskiej Teresy Dolesko. Poznajcie nowe smaki, które do dziś niezmiennie serwuje się w najlepszych restauracjach węgierskich w Polsce.
Reklama

Kochamy węgierską kuchnię i chętnie eksperymentujemy w naszych domach. Ostatnio nasze serca skradł przepis na bogracz z kluseczkami, dziś pokażemy wam, jak przygotować aromatyczną, pełną smaku zupę rybną znad Balatonu.

Tradycyjna zupa rybna - jak ją przygotować?

Halaszle zupa rybna węgierska
Canva.com

Przygotowanie dobrej zupy rybnej jest bardzo wymagające dla każdego kucharza. Fundamentem dobrego smaku jest wybranie odpowiedniej ryby, której mięso nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania. Węgrzy najchętniej łowią karpie i okraszają je dużą ilością papryki oraz cebuli. Rdzenni mieszkańcy miejscowości Segedyn od lat dodają do zupy rybnej rybią ikrę oraz mlecz.

Reklama

Do przygotowania pysznej zupy halaszle potrzebujemy:

  • 2 kg filetów z karpia
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki zielone
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 puszki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 3 papryczki chilii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka białego wina
  • natka pietruszki

Jak zrobić zupę rybną?

Halaszle zupa rybna węgierska
Canva.com

Filety z karpia kroimy na duże kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu kroimy cebulę oraz czosnek. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Przekładamy do garnka i podlewamy winem.

W międzyczasie kroimy marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz papryczki chili. Warzywa podsmażamy i doprawiamy papryką słodką oraz wędzoną. Całość zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy. Pokrojoną rybę mieszamy z wywarem i gotujemy przez około 15-20 minut. Zupę rybną podajemy z chlebem razowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama