Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna. Smak i aromat znad Balatonu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kochamy węgierską kuchnię i chętnie eksperymentujemy w naszych domach. Ostatnio nasze serca skradł przepis na bogracz z kluseczkami, dziś pokażemy wam, jak przygotować aromatyczną, pełną smaku zupę rybną znad Balatonu.
Tradycyjna zupa rybna - jak ją przygotować?
Przygotowanie dobrej zupy rybnej jest bardzo wymagające dla każdego kucharza. Fundamentem dobrego smaku jest wybranie odpowiedniej ryby, której mięso nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania. Węgrzy najchętniej łowią karpie i okraszają je dużą ilością papryki oraz cebuli. Rdzenni mieszkańcy miejscowości Segedyn od lat dodają do zupy rybnej rybią ikrę oraz mlecz.
Do przygotowania pysznej zupy halaszle potrzebujemy:
- 2 kg filetów z karpia
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 papryki czerwone
- 4 papryki zielone
- 4 duże ziemniaki
- 4 duże cebule
- 2 marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 2 puszki passaty pomidorowej
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 3 papryczki chilii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka białego wina
- natka pietruszki
Jak zrobić zupę rybną?
Filety z karpia kroimy na duże kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu kroimy cebulę oraz czosnek. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Przekładamy do garnka i podlewamy winem.
W międzyczasie kroimy marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz papryczki chili. Warzywa podsmażamy i doprawiamy papryką słodką oraz wędzoną. Całość zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy. Pokrojoną rybę mieszamy z wywarem i gotujemy przez około 15-20 minut. Zupę rybną podajemy z chlebem razowym.