Indyk w pomarańczach na Wielkanoc
Canva

Wykwintny indyk w pomarańczach na Wielkanoc

Zaskocz domowników i gości przepysznym indykiem w pomarańczach. Smakuje wyjątkowo i z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Delikatne mięso indyka w połączeniu z orzeźwiającymi pomarańczami i odrobiną wermutu to prawdziwa poezja smaku. To idealne danie na Wielkanoc!
Reklama

Indyk w pomarańczach z nutą wermutu

Czasem drobny szczegół sprawia, że danie staje się wyjątkowe. Innym razem koniecznie trzeba połączyć ze sobą różne składniki, żeby utworzyły idealną kompozycję. Pomarańcze, żurawina, wermut i mięso z indyka idealnie do siebie pasują.

Indyk w pomarańczach polany żurawiną
Canva

Składniki potrzebne do wykonania indyka w pomarańczach

Koniecznie trzeba kupić składniki dobrej jakości, jest to ważne zwłaszcza w przypadku mięsa.

Podany w przepisie wermut można zastąpić wódką.

Indyk

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 duży kieliszek wermutu (albo mały wódki)
  • 1 pomarańcza
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn

Sos

  • 2 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 125 ml bulionu
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka żurawiny (ze słoika)

Przygotowanie indyka w pomarańczach krok po kroku

Indyka umyj i dokładnie osusz. Następnie skrop go alkoholem i natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Potem polej mięso olejem i schowaj je do lodówki na 5 godzin.

Kiedy indyk przesiąknie marynatą, włóż go do naczynia żaroodpornego i polej 0,5 szklanki wody. Piecz pod przykryciem przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Mięso należy co jakiś czas przekręcać i polewać znajdującym się w naczyniu sosem.

Pomarańczę dokładnie umyj, wręcz wyszoruj i pokrój na plastry. Obłóż nią mięso na ostatnie 15 minut pieczenia, tym razem nie przykrywaj naczynia.

Reklama

Teraz pora przygotować sos — mąkę utrzyj z masłem i rozprowadź w bulionie. Rozcieraj dalej, wlewając delikatnie sok z cytryny. Następnie dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu razem z żurawiną.

Gotową pieczeń z indyka podlej przed podaniem odrobiną sosu. Resztę sosu wlej do sosjerki.

Indyk w pomarańczach z żurawiną na Wielkanoc.
Canva

Z czym podawać indyka w pomarańczach?

Gotowe mięso serwuj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Doskonałym dodatkiem do takiego indyka będą lekkie sałatki. Sprawdzą się również duszone warzywa.

A kiedy podać to danie? Idealnie sprawdzi się na wielkanocny obiad lub w Lany Poniedziałek.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama