Canva.com
Za suchy, za kwaśny, nie pachnie świeżo... Biały twarożek najlepiej zrobić samodzielnie. Jak?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kupowanie twarogu bywa nie łatwe, szczególnie wtedy, kiedy mamy ogromną ochotę na pyszne śniadanie z białym serem w roli głównej. Dlatego też warto zrobić go samemu. Zdradzamy nasz sekret.
Reklama
Wówczas będzie miał doskonały smak, a do tego gwarancję świeżości i naturalności. Jego walorem jest to, że dzięki swojemu delikatnemu smakowi doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy go zjeść na słodko, na ostro, na ciepło i na zimno.
Pyszny twarożek w 3 krokach
Canva.com
- Krok pierwszy – potrzebujemy 2 litrów mleka krowiego 3,2%, sok wyciśnięty z 1 cytryny i ½ łyżeczki soli. Podgrzejmy mleko do temperatury 90-95 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, mleko osiąga taką temperaturę, kiedy jego powierzchnia w całości pokryta jest bąbelkami. Wtedy wyłączmy gaz.
- Krok drugi – do mleka dodajmy sok z cytryny, wymieszajmy i odstawmy je na pół godziny. W tym czasie mleko skwaśnieje i zmieni się w zsiadłe mleko. Sito wyłóżmy gazą i przelejmy przez nie mleko. Odstawmy na pół godziny. Następnie do masy dodajmy sól (możemy też wsypać ulubione przyprawy, na przykład czarnuszkę, kminek) i wymieszajmy.
- Krok trzeci – cedzak wyłóżmy płócienną ściereczką. Przełóżmy do niej masę serową, a następnie bardzo dokładnie odciśnijmy z nadmiaru płynu. Zwińmy bardzo ciasno, włóżmy do miseczki i przyciśnijmy czymś ciężkim od góry. Wstawmy do lodówki na 12 godzin.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Zdrowe słodkości: Jak zrobić gofry twarogowe w domu!
Masz ochotę na coś słodkiego i chrupiącego? Jeśli tak, to gofry twarogowe są doskonałym rozwiązaniem dla Ciebie! Te pyszne i zdrowe przysmaki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Chętnie podzielimy się z Tobą przepisem na gofry twarogowe, opowiemy o ich właściwościach zdrowotnych, podpowiemy jak je podawać oraz podzielimy się kilkoma poradami i ciekawostkami na temat tego popularnego dania.
Pizza na twarogowym spodzie - #fit propozycja!
Pizza to ulubione danie wielu osób na całym świecie. Jednak tradycyjne pizzowe ciasto może być wysokokaloryczne i bogate w węglowodany. Dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem pizzy bez obaw o nadmiar kalorii, mamy świetną propozycję - pizza na twarogowym spodzie! Jest to alternatywna i bardziej fit wersja pizzy, która zachwyci Twoje podniebienie.
Domowy baton twarogowy - przepis na fit przekąskę
Domowe batoniki twarogowe mogą stanowić zarówno zdrową przekąskę na słodko, jak i dodatek do kawy. Są proste w wykonaniu i prezentują się efektownie, przez co mogą stać się nawet fantastycznym dodatkiem podczas przyjęć w domu. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl