Canva.com
Za suchy, za kwaśny, nie pachnie świeżo... Biały twarożek najlepiej zrobić samodzielnie. Jak?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kupowanie twarogu bywa nie łatwe, szczególnie wtedy, kiedy mamy ogromną ochotę na pyszne śniadanie z białym serem w roli głównej. Dlatego też warto zrobić go samemu. Zdradzamy nasz sekret.
Reklama
Wówczas będzie miał doskonały smak, a do tego gwarancję świeżości i naturalności. Jego walorem jest to, że dzięki swojemu delikatnemu smakowi doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy go zjeść na słodko, na ostro, na ciepło i na zimno.
Pyszny twarożek w 3 krokach
Canva.com
- Krok pierwszy – potrzebujemy 2 litrów mleka krowiego 3,2%, sok wyciśnięty z 1 cytryny i ½ łyżeczki soli. Podgrzejmy mleko do temperatury 90-95 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, mleko osiąga taką temperaturę, kiedy jego powierzchnia w całości pokryta jest bąbelkami. Wtedy wyłączmy gaz.
- Krok drugi – do mleka dodajmy sok z cytryny, wymieszajmy i odstawmy je na pół godziny. W tym czasie mleko skwaśnieje i zmieni się w zsiadłe mleko. Sito wyłóżmy gazą i przelejmy przez nie mleko. Odstawmy na pół godziny. Następnie do masy dodajmy sól (możemy też wsypać ulubione przyprawy, na przykład czarnuszkę, kminek) i wymieszajmy.
- Krok trzeci – cedzak wyłóżmy płócienną ściereczką. Przełóżmy do niej masę serową, a następnie bardzo dokładnie odciśnijmy z nadmiaru płynu. Zwińmy bardzo ciasno, włóżmy do miseczki i przyciśnijmy czymś ciężkim od góry. Wstawmy do lodówki na 12 godzin.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Nie lubisz mięsa? Oto smakowita pasta z makreli i twarogu. Prościutki przepis
Przejadły Ci się kanapki z żółtym serem lub wędliną? Postaw na pastę z makreli. Zrobisz ją w mgnieniu oka, a jej finalny smak będzie zależał od wykorzystanych przez Ciebie składników. Taka domowa pasta będzie doskonała na śniadanie lub kolację. Możesz ją przechowywać w chłodziarce nawet przez 2-3 dni.
Czy ciasto na knedle musi być z ziemniaków? Inny składnik sprawi, że knedle będą boskie
Delikatne, mięciutkie knedle są w naszym zasięgu. Wystarczy, aby ciasto na knedle przygotować z tym dodatkiem, a nasze kluseczki mogą konkurować z tymi, które gotuje babcia. Do tego aromatyczne morele i obłędna posypka z bułeczki z cynamonem. Prawdziwe niebo na talerzu!
Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i tymiankiem. Prosta i pyszna pasta śniadaniowa
Twarożek to świetna propozycja na rodzinne śniadanie. Zdrowy, pożywny i pyszny. Wiosną szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem świeżych ziół, rzodkiewki i ogórka. Młode warzywa, zioła i biały ser to kompozycja idealna.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl