Proszek do pieczenia w sitku
Canva.com

Zabrakło Ci proszku do pieczenia? TYM go z łatwością zastąpisz

Czym zastąpić proszek do pieczenia, jeżeli nagle go zabraknie? Czy jest jakiś składnik, który można stosować wymiennie z proszkiem, jeśli akurat nie kupi się go w odpowiedniej ilości?
Reklama

Proszek do pieczenia gwarantuje, że ciasto na pewno się uda. To właśnie on odpowiada za proces wyrastania wypieku, nadaje mu objętości i puszystości, a także pilnuje, by ciasto nie opadło, gdy już wyciągnie się je z piekarnika i zacznie ozdabiać dodatkami albo kroić na mniejsze kawałki przed podaniem.

Proszek do pieczenia bardzo dobrze zastępuje zwykła soda oczyszczona.

Proszek do pieczenia
Canva.com

Oba te składniki nawet w dawnych czasach były stosowane wymiennie, bo soda również potrafi zadbać o to, by ciasto dobrze wyrosło i również jest w stanie nadać puszystości różnym plackom i omletom.

Reklama

Trzeba jednak pamiętać o tym, że podczas gdy proszek do pieczenia zazwyczaj jest neutralny w smaku, tak soda potrafi nadać wypiekom lekkiej kwaskowatości, dlatego jeżeli ktoś decyduje się na użycie jej większej ilości, powinien pamiętać o tym, by przełamać smak sody przy pomocy czegoś słodkiego, dodając do ciasta trochę więcej cukru, miodu albo innego wybranego słodzika.

A czym zastąpić proszek do pieczenia, jeżeli nie ma się ani proszku, ani sody oczyszczonej?

Metodą ciekawą i zarazem skuteczną będzie uzupełnienie ciasta niczym innym jak... zwykłą wodą gazowaną. Ważne jest to, by woda rzeczywiście była gazowana, bo kranówka na nic się tu nie zda. Wyjątkowym składnikiem wody gazowanej jest bowiem nic innego jak dwutlenek węgla, który wprowadzony do ciasta zapewni mu pulchność i najprawdopodobniej doprowadzi do tego, że ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku.

Reklama

Ostatnim sposobem na to, by przygotować pyszne ciasto lub deser bez dodatku proszku do pieczenia, będzie wykorzystanie w przepisie właściwości najzwyklejszego octu. Niewiele osób wie, że ten prosty produkt również potrafi doprowadzić do wyrośnięcia ciasta, a jeśli użyje się go niewiele, nie powinien być wyczuwalny w smaku dania.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama