Kobieta je ogórka małosolnego na widelcu
Canva.com

Zajadasz się codziennie ogórkami małosolnymi? To świetnie, tak trzymaj!

Sezon letni obfituje w wiele produktów sezonowych. To idealny czas, by jeść ich możliwie jak najwięcej. Prócz najbardziej popularnych truskawek, warto pokusić się o inne opcje. A wśród nich znajdziemy ogórki małosolne.
Reklama

Jak zrobić ogórki?

Już od czerwca zaczyna się na nie prawdziwe "boom". Jednak nic w tym dziwnego - stanowią idealny dodatek do kiełbasy z grilla. Są również polecane osobom, które są na diecie, a to głównie dlatego, iż na 100 g produktu zawierają nieco ponad 10 kcal. Są łatwo dostępne w sklepach, ale poleca się je robić samodzielnie. Tym bardziej, że nie jest to wymagający od nas proces. Jedynie czego potrzebujemy to chrzan, czosnek i koper. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że spożywamy naprawdę zdrowe ogórki małosolne, bez żadnych dodatków. Dzięki temu poleca się je praktycznie każdemu. W tym osobom, które mają problemy jelitowe czy żołądkowe.

Ogórki małosolne - samo zdrowie

Jednak warzywa te mają o wiele więcej zalet.

Reklama

Jakich? Sprawdźmy! Po pierwsze - są prawdziwą "bombą" witamin i minerałów. Zawierają przede wszystkim witaminę C, która jest silnym antyoksydantem chroniącym przed wolnymi rodnikami. Prócz tego posiadają takie witaminy jak A, E, K i witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o minerały to znajdziemy tam głównie magnez, wapń, potas i fosfor. Po drugie - regulują ciśnienie krwi. Zawierają pewien związek chemiczny, który wpływa właśnie na regulację ciśnienia krwi.

Prócz tego, ich regularne spożywanie może wspierać serce i chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Po trzecie - wpływają pozytywnie na pracę jelit. A to wszystko dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które rozkładają cukry proste w procesie fermentacji.

Reklama

Dodatkowo, badania udowodniły, iż spożywanie owych warzyw może łagodzić dolegliwości układu pokarmowego, a nawet chronić przed rozwojem raka jelita grubego. Reasumując, to najważniejsze zalety ze spożywania ogórków małosolnych. Warto korzystać z sezonu i jeść ich możliwie jak najwięcej, tym bardziej, że są one małokaloryczne i polecane jako przekąska dla osób będących na diecie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama