Seler naciowy i szklanka soku z selera
Canva.com

Zakwas z selera. Naturalny probiotyk dla całej rodziny

Zakwasy warzywne doczekały się zasłużonej popularności i od jakiegoś czasu coraz więcej osób przygotowuje je na własną rękę. Są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe dla ludzkiego organizmu, będąc źródłem witamin i naturalnym probiotykiem. Jak przygotować zakwas z selera? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama

Składniki na zakwas z selera

  • 1 duży seler
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 700ml wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania zakwasu z selera

  1. Rozpuść sól w ciepłej przegotowanej wodzie i odłóż roztwór na bok.
  2. Seler obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Całość umieść w wyparzonym słoiku jednolitrowym, a następnie dodaj obrane ząbki czosnku. Zalej warzywa osoloną wodą.
  3. Słoik przykryj nakrętką, ale nie zakręcaj. Bardzo ważne jest to, aby woda przykrywała wszystkie warzywa. Jeśli tak nie będzie, to istnieje duże ryzyko, że warzywa zaczną pleśnieć.
  4. Odłóż słoik na blat kuchenny i raz dziennie mieszaj zakwas wyparzoną, drewnianą łyżką.
  5. Zakwas będzie gotowy po tygodniu. Po tym czasie warzywa można wykorzystać do zupy lub sałatki. Z kolei sam zakwas warto zlać do butelki i pić codziennie pół szklanki na czczo.
  6. Przygotowany w tak prosty sposób napój zapewnia organizmowi witaminy, a przy okazji doskonale wpływa na perystaltykę jelit.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama