Papryka konserwowa — idealna do sałatek i przekąsek
Do przeczytania w ok. 2 min.
Papryka konserwowa — jakie są potrzebne składniki?
Najlepiej sprawdzi się czerwona papryka, jednak można też użyć żółtej, pomarańczowej lub zielonej. Warzywa koniecznie muszą być dobrej jakości — nie powinny być zwiędłe, czy uszkodzone.
- 2 kg czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 18 ziaren ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 2 małe cebule
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1,5 litra wody
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oleju
Papryka konserwowa — przepis krok po kroku
Paprykę trzeba umyć, osuszyć, odkroić jej górną część, wyjąć gniazda nasienne a resztę pokroić na cienkie kawałki.
Następnie trzeb pokroić cebulę w piórka. Marchewkę trzeba obrać, umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki.
Czosnek trzeb obrać z łupinek i poprzekrawać na mniejsze kawałki. Paprykę razem z czosnkiem, cebulą i marchewką trzeba umieścić w słoikach. Potem trzeba dodać przyprawy. Nic nie powinno wystawać, wiec w razie czego składniki trzeba dopchnąć.
Zalewę robi się w następujący sposób — wodę gotuje się z octem, cukrem i solą. Na koniec można dodać olej. Taką gorącą zalewą można pokryć papryki. Uwaga: warzywa muszą być całkowicie zakryte, jednak nic nie może dotykać linii zakrętek.
Teraz można zakręcić słoiki.
Papryka konserwowa — jak zapasteryzować słoiki? Przede wszystkim słoiki muszą być czyste. Należy ja najpierw wyszorować, wyparzyć i wysuszyć.
Jak wygląda pasteryzacja? Jest na to sprawdzony domowy sposób. Polega na umieszczeniu ścieraczki w garnku z wodą. Potem należy do naczynia wstawić słoiki (woda nie może ich nakrywać). Woda musi się gotować na średnim ogniu około 15 minut.
Jakie dania będą najlepsze z tym dodatkiem?
Warto spróbować zrobić sałatkę z szynką i papryką konserwową, jest obłędna!
To marynowane warzywo świetnie nadaje się też do koreczków lub kanapek z wędliną.
Warto też pamiętać, że jest to idealna dekoracja do wielu potraw. Jej piękny, czerwony kolor świetnie prezentuje się na stole.