Papryka konserwowa w dwóch słoikach.
Canva

Papryka konserwowa — idealna do sałatek i przekąsek

Ciężko sobie wyobrazić wytrawne przekąski czy sałatki bez tego pysznego, marynowanego dodatku. Papryka konserwowa jest po prostu przepyszna. Warto ją mieć w swojej kuchni. Można oczywiście kupić to danie w gotowej wersji, ale po co? Domowa jest o wiele smaczniejsza. Do tego bardzo łatwo ją przygotować.
Reklama

Papryka konserwowa — jakie są potrzebne składniki?

Najlepiej sprawdzi się czerwona papryka, jednak można też użyć żółtej, pomarańczowej lub zielonej. Warzywa koniecznie muszą być dobrej jakości — nie powinny być zwiędłe, czy uszkodzone.

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 18 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oleju

Papryka konserwowa — przepis krok po kroku

Paprykę trzeba umyć, osuszyć, odkroić jej górną część, wyjąć gniazda nasienne a resztę pokroić na cienkie kawałki.

Następnie trzeb pokroić cebulę w piórka. Marchewkę trzeba obrać, umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki.

Reklama

Czosnek trzeb obrać z łupinek i poprzekrawać na mniejsze kawałki. Paprykę razem z czosnkiem, cebulą i marchewką trzeba umieścić w słoikach. Potem trzeba dodać przyprawy. Nic nie powinno wystawać, wiec w razie czego składniki trzeba dopchnąć.

Zalewę robi się w następujący sposób — wodę gotuje się z octem, cukrem i solą. Na koniec można dodać olej. Taką gorącą zalewą można pokryć papryki. Uwaga: warzywa muszą być całkowicie zakryte, jednak nic nie może dotykać linii zakrętek.

Teraz można zakręcić słoiki.

Papryka konserwowa w małym słoiczku.
Canva
Reklama

Papryka konserwowa — jak zapasteryzować słoiki? Przede wszystkim słoiki muszą być czyste. Należy ja najpierw wyszorować, wyparzyć i wysuszyć.

Jak wygląda pasteryzacja? Jest na to sprawdzony domowy sposób. Polega na umieszczeniu ścieraczki w garnku z wodą. Potem należy do naczynia wstawić słoiki (woda nie może ich nakrywać). Woda musi się gotować na średnim ogniu około 15 minut.

Jakie dania będą najlepsze z tym dodatkiem?

Warto spróbować zrobić sałatkę z szynką i papryką konserwową, jest obłędna!

To marynowane warzywo świetnie nadaje się też do koreczków lub kanapek z wędliną.

Warto też pamiętać, że jest to idealna dekoracja do wielu potraw. Jej piękny, czerwony kolor świetnie prezentuje się na stole.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama