zielony bowl
canva.com

Zielony bowl z orzechami nerkowca i ananasem

Zielony bowl bije rekordy popularności wśród potraw mających dodać energii. Jest świetny kiedy trenujesz lub też gdy czeka Cię intensywny dzień. Jest mega zdrowy i smakuje wyśmienicie!
Reklama

Co to jest zielony bowl?

Bowl, czyli z języka angielskiego miska - zielony bowl, to nic innego jak to właśnie naczynie wypełnione zielonym koktajlem z dodatkami. My przedstawiamy propozycję z orzechami nerkowca oraz z kawałkami ananasa.

Lista składników potrzebnych do wykonania potrawy

  • 3 garście świeżego szpinaku - może być baby w opakowaniu lub kupowany w pęczkach. Szpinak zawiera między innymi witaminy A,E, K oraz C. Oprócz tego znajdują się w nim żelazo, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i luteina. Doskonale wspomaga pracę jelit, jest też silnym antyoksydantem.
  • 3 garście jarmużu - działa podobnie jak szpinak. Zielone warzywa, zwłaszcza te świeże, niepoddawane obróbce termicznej uznawane są za najzdrowszy istniejący pokarm.
  • Garść orzechów nerkowca - zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów, dodają energii i pysznie smakują .
  • Połówka świeżego ananasa - ewentualnie połowa ananasa w puszce. Dzięki zawartości potasu ananas jest idealny dla osób żyjących aktywnie, wspomaga pracę mięśni oraz układu krążenia.
  • 1 banan - również zawiera dużo potasu, dlatego jest częstym posiłkiem sportowców.
  • Szklanka mleka migdałowego - w jego skład wchodzi białko, łatwo wchłanialny wapń oraz witaminy, głównie: E, D jak i z grupy B.
  • 1 łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia - należy on do grupy superfood, czyli do listy wybitnie prozdrowotnych produktów.
  • 1 łyżka kokosowych płatków - zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
ananas
canva.com

Zielony bowl - instrukcja wykonania krok po kroku

  1. Namocz orzechy nerkowca w mleku migdałowym przez noc lub minimum przez 6 godzin. Jeżeli nie masz czasu, to możesz użyć suchych orzechów nerkowca, ale te nasączone mlekiem są bardziej miękkie i mają ciekawy smak.
  2. Pokrój banana w plasterki, a ananasa na małe kawałki. Odłóż na bok po trzy kawałki każdego z dwóch owoców. Resztę wrzuć do blendera.
  3. Wlej mleko z moczenia migdałów do blendera, dodaj szpinak, jarmuż, młody jęczmień i wszystko zmiksuj na gładką masę.
  4. Przelej koktajl do miski i ułóż na nim odłożone kawałki ananasa i bananów.
  5. Posyp płatkami kokosowymi, a na koniec ułóż namoczone migdały.

Zielony bowl możesz posypać czym zechcesz, na przykład kawałkami nektarynki, sezamem, pestkami słonecznika lub dyni. W ciepłe dni wypróbuj ten przepis z wykorzystaniem mrożonych owoców i mięty!

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama