canva.com
Zielony bowl z orzechami nerkowca i ananasem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zielony bowl bije rekordy popularności wśród potraw mających dodać energii. Jest świetny kiedy trenujesz lub też gdy czeka Cię intensywny dzień. Jest mega zdrowy i smakuje wyśmienicie!
Reklama
Co to jest zielony bowl?
Bowl, czyli z języka angielskiego miska - zielony bowl, to nic innego jak to właśnie naczynie wypełnione zielonym koktajlem z dodatkami. My przedstawiamy propozycję z orzechami nerkowca oraz z kawałkami ananasa.
Lista składników potrzebnych do wykonania potrawy
- 3 garście świeżego szpinaku - może być baby w opakowaniu lub kupowany w pęczkach. Szpinak zawiera między innymi witaminy A,E, K oraz C. Oprócz tego znajdują się w nim żelazo, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i luteina. Doskonale wspomaga pracę jelit, jest też silnym antyoksydantem.
- 3 garście jarmużu - działa podobnie jak szpinak. Zielone warzywa, zwłaszcza te świeże, niepoddawane obróbce termicznej uznawane są za najzdrowszy istniejący pokarm.
- Garść orzechów nerkowca - zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów, dodają energii i pysznie smakują .
- Połówka świeżego ananasa - ewentualnie połowa ananasa w puszce. Dzięki zawartości potasu ananas jest idealny dla osób żyjących aktywnie, wspomaga pracę mięśni oraz układu krążenia.
- 1 banan - również zawiera dużo potasu, dlatego jest częstym posiłkiem sportowców.
- Szklanka mleka migdałowego - w jego skład wchodzi białko, łatwo wchłanialny wapń oraz witaminy, głównie: E, D jak i z grupy B.
- 1 łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia - należy on do grupy superfood, czyli do listy wybitnie prozdrowotnych produktów.
- 1 łyżka kokosowych płatków - zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
canva.com
Zielony bowl - instrukcja wykonania krok po kroku
- Namocz orzechy nerkowca w mleku migdałowym przez noc lub minimum przez 6 godzin. Jeżeli nie masz czasu, to możesz użyć suchych orzechów nerkowca, ale te nasączone mlekiem są bardziej miękkie i mają ciekawy smak.
- Pokrój banana w plasterki, a ananasa na małe kawałki. Odłóż na bok po trzy kawałki każdego z dwóch owoców. Resztę wrzuć do blendera.
- Wlej mleko z moczenia migdałów do blendera, dodaj szpinak, jarmuż, młody jęczmień i wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Przelej koktajl do miski i ułóż na nim odłożone kawałki ananasa i bananów.
- Posyp płatkami kokosowymi, a na koniec ułóż namoczone migdały.
Zielony bowl możesz posypać czym zechcesz, na przykład kawałkami nektarynki, sezamem, pestkami słonecznika lub dyni. W ciepłe dni wypróbuj ten przepis z wykorzystaniem mrożonych owoców i mięty!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Dieta idealna dla Twoich oczu, czyli co jeść, aby poprawić wzrok?
Dbanie o wzrok w praktyce nie sprowadza się jedynie do regularnych wizyt u okulisty, robienia przerw podczas pracy przy komputerze czy noszenia okularów z odpowiednio dobranymi szkłami. O zdrowie oczu należy dbać także poprzez stosowanie dobrze zbilansowanej diety. Jakich produktów spożywczych nie powinno zatem zabraknąć w Twoim codziennym jadłospisie?
Wytrawny koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków - porcja probiotyków na dzień dobry
Probiotyczny koktajl z kefiru, jabłka i soku z kiszonych buraków to doskonały początek dnia. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy, błonnik oraz dobroczynne bakterie kwasu mlekowego. Szklanka takiego koktajlu to porcja zdrowia na dzień dobry.
Sałatka młodości - zadbaj o urodę i zdrowie
Najlepiej kiedy dbanie o urodę za pomocą kremów i innych kosmetyków pielęgnacyjnych idzie w parze z dbaniem o ciało od wewnątrz. Jeżeli dostarczysz organizmowi pewnych składników, to znacznie spowolnisz procesy starzenia się skóry, a także całego ciała.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl