canva.com
Krupnik: Syci i rozgrzewa!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Krupnik to jedna z najbardziej tradycyjnych i popularnych polskich zup. Może być przygotowany na rosole lub na mięsie drobiowym i wieprzowym. Niezależnie od wyboru mięsa, ta zupa zawsze jest pyszna i sycąca.
Reklama
Przepis na krupnik krok po kroku
Składniki na krupnik
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 500 g mięsa drobiowego (np. skrzydła kurczaka)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 3 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na początku umyj mięso i połóż je w garnku z zimną wodą. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i sól do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
- Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
- Dodaj kaszę jęczmienną i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut lub do momentu, gdy kasza zmięknie.
- Zdejmij z ognia, usuń liście laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na gorąco.
canva.com
Porady dotyczące przygotowania krupniku
- Aby zupa była bardziej aromatyczna, można dodać do niej kilka ząbków czosnku lub kilka kulek jałowca.
- Jeśli wolisz bardziej gęstą konsystencję, dodaj więcej kaszy jęczmiennej lub ziemniaków.
- Możesz zrobić większą ilość krupniku i przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Wystarczy podgrzać go przed podaniem.
Zupa jak marzenie
Krupnik to tradycyjna polska zupa, która rozgrzewa i syci. Jeśli chcesz przygotować idealny krupnik, zastosuj się do powyższego przepisu i pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Zawsze wybieraj świeże składniki, starannie je myj i obierz. Gotuj na małym ogniu, aby mięso zmiękło, a zupa nabrała intensywnego smaku i aromatu. .
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl