Dieta upiększająca. Odcinek 5: Herbata

Zdrowie Uroda Kuchnia Poniedziałek, 4 lutego 2019
Oceń:
4 / 25 głosów
Dieta upiększająca. Odcinek 5: Herbata

Picie herbaty kojarzy nam się przede wszystkim z zimowymi chłodami i potrzebą rozgrzania się kubkiem gorącego naparu podczas ich trwania. Wielu z nas wykorzystuje herbatę także latem – mrożona wspiera nawodnienie organizmu oraz przyjemnie chłodzi. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że picie właściwego rodzaju herbaty może przynieść nam o wiele więcej korzyści.

Herbaty i napary mają w sobie wiele cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie, nastrój, a nawet odporność organizmu. Co więcej, niejednokrotnie dają nam zastrzyk niezbędnej do działania energii, jak również oddziałują na kondycję naszej skóry. Najczęściej jednak pomagają nam walczyć z przeziębieniem i przede wszystkim po prostu się zrelaksować.

Herbata zielona

Szereg przydatnych właściwości oraz ogólna dostępność czynią ten rodzaj herbaty bardzo atrakcyjnym. Korzyści wynikające z jej picia odnoszą się nie tylko do zdrowia, ale także do dbania o urodę. Zielona herbata zawiera w sobie liczne antyoksydanty umożliwiające zwalczanie wolnych rodników. Potrafi ona hamować powstawanie zmarszczek oraz, co ciekawe, cofać uszkodzenia skóry spowodowane niekorzystnym oddziaływaniem promieniowania UV. Udowodniono, że picie zielonej herbaty umożliwia odbudowywanie i ożywianie umierających komórek skóry. Zielona herbata to także wierny sprzymierzeniec odchudzających diet. Wzmacnia ona prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Jeśli chodzi o zalety ściśle związane ze zdrowym funkcjonowaniem naszego organizmu, znajdziemy ich całkiem sporo. Napar z zielonej herbaty może chronić nas przed cukrzycą, zwiększając wrażliwość na insulinę. Reguluje także wahania poziomu cukru we krwi, które zwykle powodują zmęczenie, drażliwość oraz zwiększenie łaknienia. Regularne picie tej herbaty zbawiennie wpływa również na zdrowie naszych kości, zmniejszając ryzyko ich łamania.

 Biała herbata

Biała herbata to przede wszystkim najlepszy przyjaciel naszej skóry. Zawarte w niej substancje przeciwzapalne skutecznie hamują rozkład kolagenu i elastyny, dzięki czemu blokują pojawianie się oznak starzenia. Co ciekawe, procesy te uruchamiane są nawet podczas picia niewielkiej ilości naparu, dlatego już jedna filiżanka dziennie wystarczy, by poczuć się pięknie. Biała herbata, podobnie jak zielona, zawiera w sobie dużą ilość antyoksydantów – posiada ich jednak znacznie więcej. Dzięki temu walczy z wolnymi rodnikami o wiele bardziej skutecznie.

Napar z białej herbaty poprawia ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Jego picie zmniejsza ryzyko zawału serca, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Białą herbatę polecamy także osobom cierpiącym na osteoporozę i zapalenie stawów – ma ona korzystny wpływ na wzmocnienie kości. Spożywanie jej w trakcie przeziębienia chroni natomiast przed działaniem wirusów i wzmacnia naszą odporność.

Czerwona herbata – Rooibos

Rooibos to przede wszystkim bogactwo antyoksydantów. Znajdziemy w nim kwercetynę, czyli pigment przeciwdziałający chorobom nowotworowym, a także wpływający korzystnie na urodę. Kwercetyna hamuje procesy starzenia, jest też szczególnie ważna dla alergików, charakteryzuje się bowiem naturalnym działaniem przeciwhistaminowym.

Właściwości lecznicze czerwonej herbaty wykorzystywane są także zewnętrznie, najczęściej do wykonywania różnego rodzaju okładów. Pomagają one łagodzić podrażnienia i otarcia na skórze, wspierają również gojenie się ran i niwelują ich swędzenie. Napary z czerwonej herbaty cenione są za liczne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, dlatego często stosowane są w dermatologii i leczeniu chorób skóry.

Inspiracja – oryginalne pomysły na wykorzystanie herbaty w naszej kuchni

Mrożona zielona herbata

Składniki:

2 torebki zielonej herbaty
1 litr wody
1 duża cytryna
6 łyżeczek cukru trzcinowego lub miodu
1 limonka
garść listków świeżej mięty

Herbatę zaparz w szklance wody (nie dłużej niż 10 minut). Poczekaj, aż wystygnie, a następnie przelej ją do dzbanka. Dopełnij napar zimną niegazowaną wodą mineralną (do około 1 litra). Wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę obierz ze skórki, pokrój w plasterki i dodaj do napoju. Posłodź cukrem lub miodem (wedle uznania). Pokrój w plasterki limonkę i dodaj do herbaty wraz z listkami świeżej mięty. Przed podaniem całość schłodź w lodówce lub dodaj kostki lodu.

Rozgrzewająca herbata z pomarańczą, cytryną, miodem i imbirem

Składniki:

1 torebka czarnej herbaty
2 plastry pomarańczy
2 plastry cytryny
5 sztuk goździków
4 cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżka miodu

Swoją ulubioną czarną herbatę zaparz w dużej szklance lub kubku. Dodaj pokrojone owoce: pomarańczę i cytrynę. Następnie zetrzyj na drobnej tarce obrany wcześniej imbir i dodaj go do naparu. Całość uzupełnij miodem, a na koniec wsyp kilka goździków.

Foto: www.pixabay.com