Dieta upiększająca. Odcinek 6: Rukola

Zdrowie Uroda Kuchnia Wtorek, 5 lutego 2019
Oceń:
4 / 32 głosów
Dieta upiększająca. Odcinek 6: Rukola

Wszyscy wielbiciele sałatek na pewno doskonale ją znają. To niezbędny element zdrowej, zielonej diety, a także źródło cennych wartości odżywczych. Rukola, bo właśnie o niej mowa, podbija nasze serca przede wszystkim ze względu na swoje liczne właściwości.

Rukola, zwana też rokiettą siewną, robi się coraz bardziej popularna w naszych kuchniach. Możemy kupić ją w większości sklepów, a łatwa dostępność tego produktu z pewnością wpływa na rosnące nim zainteresowanie. Sięgając po rukolę, zapewniamy sobie szereg korzyści, które procentują pięknym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Jej wyrazisty, lekko pieprzny smak może urozmaicać zdrowe sałatki, ale bywa też wykorzystywany na przykład do pizzy.

Bogactwo witamin

Rukola zawiera w sobie bardzo wiele witamin i innych cennych dla zdrowia naszego organizmu składników. Mało kto zdaje sobie sprawę, że 100 g rukoli pokrywa całkowicie nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz ¼ zapotrzebowania na witaminę C. Biorąc pod uwagę fakt, że ta ilość produktu dostarcza jednocześnie jedynie około 25 kalorii i znikomą ilość tłuszczu, naprawdę warto rozszerzyć naszą dietę o rukolę. Jest ona także cennym źródłem żelaza, wapnia, białka i kwasu foliowego.

Korzyści dla zdrowia

Rokietta siewna to bardzo pożądany składnik w diecie dla osób cierpiących na anemię. Doskonale wpływa ona na wzmocnienie organizmu i regenerację jego komórek. Oprócz tego reguluje procesy trawienne, co czyni ją ważnym elementem diet odchudzających, ale nie tylko – może ona łagodzić dolegliwości takie jak zgaga, bóle brzucha, czy wzdęcia jelit. Duża zawartość potasu w produkcie wpływa natomiast na prawidłową pracę nerek i regulację procesu wydzielania insuliny.

Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie rukoli w naszej kuchni

Sałatka z rukoli

Składniki:

1 duży pęczek rukoli
2 czerwone pomidory
2 żółte pomidory
3-4 jajka na twardo
100 g sera feta
5-6 sztuk prażonych orzechów włoskich
6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z awokado
2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
½ łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
dwa ząbki czosnku
1 garść pestek dyni

Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Do pustego, czystego słoika wlej oliwę z oliwek (opcjonalnie olej z awokado), a następnie dodaj cukier, pieprz, sól i rozdrobniony czosnek. Zamknij słoik i wymieszaj ze sobą składniki intensywnie nim potrząsając. Rukolę porwij na kawałki i dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ser feta (również uprzednio pokrojony w kostkę). Jajka podziel nożem na ćwiartki lub ósemki i wraz z posiekanymi drobno orzechami dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj.

Foto: www.pixabay.com