Dieta upiększająca. Odcinek 6: Rukola

Dieta upiększająca. Odcinek 6: Rukola

Wszyscy wielbiciele sałatek na pewno doskonale ją znają. To niezbędny element zdrowej, zielonej diety, a także źródło cennych wartości odżywczych. Rukola, bo właśnie o niej mowa, podbija nasze serca przede wszystkim ze względu na swoje liczne właściwości.
Reklama

Rukola, zwana też rokiettą siewną, robi się coraz bardziej popularna w naszych kuchniach. Możemy kupić ją w większości sklepów, a łatwa dostępność tego produktu z pewnością wpływa na rosnące nim zainteresowanie. Sięgając po rukolę, zapewniamy sobie szereg korzyści, które procentują pięknym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Jej wyrazisty, lekko pieprzny smak może urozmaicać zdrowe sałatki, ale bywa też wykorzystywany na przykład do pizzy.

Bogactwo witamin

Rukola zawiera w sobie bardzo wiele witamin i innych cennych dla zdrowia naszego organizmu składników. Mało kto zdaje sobie sprawę, że 100 g rukoli pokrywa całkowicie nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz ¼ zapotrzebowania na witaminę C. Biorąc pod uwagę fakt, że ta ilość produktu dostarcza jednocześnie jedynie około 25 kalorii i znikomą ilość tłuszczu, naprawdę warto rozszerzyć naszą dietę o rukolę.

Reklama

Jest ona także cennym źródłem żelaza, wapnia, białka i kwasu foliowego.

Korzyści dla zdrowia

Rokietta siewna to bardzo pożądany składnik w diecie dla osób cierpiących na anemię. Doskonale wpływa ona na wzmocnienie organizmu i regenerację jego komórek. Oprócz tego reguluje procesy trawienne, co czyni ją ważnym elementem diet odchudzających, ale nie tylko – może ona łagodzić dolegliwości takie jak zgaga, bóle brzucha, czy wzdęcia jelit. Duża zawartość potasu w produkcie wpływa natomiast na prawidłową pracę nerek i regulację procesu wydzielania insuliny.

Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie rukoli w naszej kuchni

Sałatka z rukoli

Składniki:

  • 1 duży pęczek rukoli
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 żółte pomidory
  • 3-4 jajka na twardo
  • 100 g sera feta
  • 5-6 sztuk prażonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 garść pestek dyni
  1. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
  2. Do pustego, czystego słoika wlej oliwę z oliwek (opcjonalnie olej z awokado), a następnie dodaj cukier, pieprz, sól i rozdrobniony czosnek.
  3. Zamknij słoik i wymieszaj ze sobą składniki intensywnie nim potrząsając.
  4. Rukolę porwij na kawałki i dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ser feta (również uprzednio pokrojony w kostkę).
  5. Jajka podziel nożem na ćwiartki lub ósemki i wraz z posiekanymi drobno orzechami dodaj do sałatki.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
Foto: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama