Sałatka z kalafiora - przepis na wiosenną sałatkę

Kuchnia Czwartek, 25 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 14 głosów

Sałatka z kalafiora to świeży, wiosenny przysmak, który wprowadzi na nasz stół odrobinę urozmaicenia i koloru. Wzbogacenie codziennego jadłospisu przepisem na zdrową sałatkę pozwoli nam nie tylko oderwać się od znanych i nieco już opatrzonych potraw, ale i dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych. 

Sałatka z kalafiora to doskonała propozycja dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, ale i szansa na urozmaicenie naszego jadłospisu. Potrawa sprawdzi się o każdej porze dnia, także jako zdrowe drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy. Przygotowanie sałatki nie zajmie nam wiele czasu, wystarczy ugotować kalafior i połączyć go z pozostałymi składnikami, na wszystkie te czynności poświęcić musimy łącznie około 30 minut.

Sałatka z kalafiora - przepis

Składniki:

1/2 główki kalafiora
1 pomidor
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
szczypta soli
szczypta pieprzu
majonez
jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kalafior dokładnie myjemy, a następnie dzielimy na różyczki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do uzyskania delikatnej miękkości - kalafior przeznaczony na sałatkę nie powinien być rozgotowany. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, czekamy aż wystygną i kroimy. Pomidora myjemy i szatkujemy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W małej miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny (proporcje wedle uznania), doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.

Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłek

Źródło: pl.pinterest.com