Dlaczego warto jeść łososia? Przepis na łososia w 3 wydaniach

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2019
Oceń:
4 / 15 głosów

przepis na łososia
Jeszcze nie tak dawno łosoś był luksusem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Teraz też nie jest to najtańsza ryba, ale jedna ze smaczniejszych no i jednak można już kupić spory kawałek łososia za około 18 zł. To wcale nie jest tak dużo. Później wystarczy już tylko wybrać dobry przepis na łososia i można się rozkoszować jego smakiem.

Łososia robi się łatwo, niezależnie od tego, jaki sposób wybierzemy. Jest to ryba, która raczej każdemu smakuje no i pasuje idealnie na każde przyjęcie. Ale pomijając już walory smakowe łososia, warto zaznaczyć, że należy go jeść przede wszystkim przez wzgląd na jego właściwości.

Łosoś - dlaczego warto go jeść?

W Polsce najczęściej możemy spotkać łososia norwerskiego. Jest to naprawdę tłusta ryba, ale to tłuszcz wyjątkowo dobry. Znajdziemy w nim mnóstwo białka i cały pakiet witamin, a także kwasy tłuszczowe Omega - 3.

Jak wybrać dobrego łososia?

Kiedy udamy się do sklepu rybnego, zastaniemy tam całą masę różnych odmian łososia. Zazwyczaj zwracamy uwagę tylko na to, jak wygląda ryba, ale by wybrać prawdziwie świeżą i smaczną, a także nieproblematyczną w obróbce, trzeba przeprowadzić poważniejszą selekcję.
Przede wszystkim najłatwiej będzie z gotowymi filetami. Wówczas wystarczy odciąć dokładnie skórkę oraz wyjąć ości - można to zrobić za pomocą pęsety.
Dla wielbicieli wędzonego łososia przygotowano również wiele opcji. Łosoś może być z dodatkiem cytryny albo koperku, choć możliwości jest jeszcze więcej. Gdy chcemy wędzoną rybę wykorzystać na przykład w sałatce, nie warto wybierać drogich, idealnych płatów. Ryba i tak zostanie pokrojona.

Warto jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu, a w jakiej formie? W galerii znajdziecie aż 3 przepisy na łososia.

Zobacz też:
Jemy na zdrowie świeże ryby.
Najlepsze pomysły na rybę.
Sałatka z łososiem i awokado.

Przepis na łososia grillowanego: 2 porcje łososia, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, masło koperkowe. łososia dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy, grillujemy około 6 min po każdej ze stron, podajemy z masełkiem z drobno pokrojonym koperkiem.

Źródło: pl.freepik.com