Nalewka z czarnej porzeczki – przepis na smorodinówkę na spirytusie
Udostępnij Google News
Kuchnia

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis na smorodinówkę na spirytusie

Nalewka z czarnej porzeczki ma cenne właściwości zdrowotne. Jej najbardziej znaną wersją jest ta półwytrawna pochodząca z kresów o nazwie smorodinówka. To trunek, który nie wymaga wielu składników, jest łatwy w przygotowaniu, a do tego wybornie smakuje.

Smorodinówka – co to jest?

Smorodinówka jest półwytrawną nalewką z czarnej porzeczki. Jej nazwa pochodzi z Kresów Wschodnich. To tam była nazywana „smorodiną”. Jest nie tylko wyśmienitym trunkiem, ale i prawdziwą bombą witaminową. W dodatku przygotowuje się ją naprawdę w łatwy sposób. Jeśli nie wiesz, co zrobić z czarną porzeczką ze swojego ogrodu, to przygotowanie smorodinówki z pewnością będzie dobrą opcją.

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis na smorodinówkę

Już od dawna wiadomo, że czarna porzeczka zawiera wiele właściwości leczniczych. Wszystko dzięki dużej zawartości witamin. Jej owoce działają przeciwzapalnie, moczopędnie oraz napotnie. Możesz więc wspomóc się nimi przy infekcjach dróg moczowych czy przeziębieniach. Mieszkańcy kresów bardzo chcieli zachować na dłużej cenne właściwości czarnej porzeczki. W tym celu opracowali właśnie przepis na smorodinówkę.

Lecznicza nalewka na spirytusie – składniki

Jak już wcześniej wspomniano, na smorodinówkę nie potrzeba wielu składników. Właściwie potrzebujesz tylko trzech. Właśnie to sprawia, że trudno znaleźć wymówkę na to, aby tej pysznej i niesamowicie zdrowej nalewki nie przygotować.

Składniki na smorodinówkę

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1 litr spirytusu 70%
  • ½ kg cukru
  • zbliżenia na czarne porzeczki w białej miseczce zdjęcie ilustrujące/Canva

    Nalewka z porzeczki – przygotowanie

    Przygotowanie Smorodinówki zacznij od dokładnego oczyszczenia owoców z ogonków i szypułek. Po tym zalej je spirytusem, najlepiej w szklanym słoju z przykryciem. Następnie całość odstaw na minimum miesiąc w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu zbierz nalew, a owoce zasyp cukrem.

    Ponownie odstaw na około tydzień - tyle trwa zazwyczaj całkowite rozpuszczenie słodzidła. Nie zapomnij o tym, aby co jakiś czas potrząsać słojem. Kiedy utworzy się syrop, zmieszaj go z nalewem. Przefiltruj całość i przelej do butelek.

    Nalewka z czarnej porzeczki – na co pomaga?

    Dzięki cennym właściwościom zdrowotnym owoców czarnej porzeczki picie smorodinówki zaleca się przy wielu chorobach i dolegliwościach. Dużo wskazuje na to, że doskonale sprawdza się przy:

    • migrenach
    • bólu gardła i anginie
    • zaburzeniach trawienia i nieprawidłowej pracy jelit
    • przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie