Sałatka sylwestrowa Ewy Wachowicz – szybki przepis
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka sylwestrowa, czyli coś, bez czego nie ma domowego sylwestra w gronie najbliższych znajomych lub rodziny. Sałatki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najlepsze możesz je przygotować praktycznie z niczego. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną sałatkę na sylwestra, to koniecznie sprawdź przepis Ewy Wachowicz, który z pewnością zaskoczy Twoich gości!
Reklama
Przepis na sałatkę sylwestrową Ewy Wachowicz
Przekąski na sylwestra to nie tylko koreczki, czy pozostałe po świętach potrawy takie jak bigos lub odsmażane pierogi. To przede wszystkim imprezowe sałatki, które możesz przygotować z kilku niepozornych składników. Co prawda lista składników na sałatkę byłej Miss Polonia jest dość rozbudowana, ale zapewniam Cię, że warto ją przygotować! Składniki na sałatkę:- 200 g sera mozzarella (w małych kulkach)
- 200 g sera typu feta
- 1 szklanka drylowanych zielonych oliwek w zalewie
- 1 szklanka marynowanych pieczarek
- 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek w zalewie
- suszone pomidory w oliwie
- 6 ogórków konserwowych
- mały słoiczek marynowanego czosnku w plastrach
- 100 g płatków migdałowych
- łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa z oliwek
- 2 żabki czosnku
- łyżka musztardy francuskiej (dijon)
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- pieprz
canva.com
Sałatka sylwestrowa – przygotowanie krok po kroku
Jak to bywa w przypadku sałatek przygotowanie jest banalnie proste – bez gotowania i zbędnego bałaganu w kuchni.Reklama
- Pokrojony w drobną kostkę ser feta wrzuć do miski. Kulki mozzarelli pokrój na ćwiartki i również dodaj do miski razem z pokrojonymi oliwkami. Wszystko delikatnie przemieszaj
- Pokrój w kostkę kilka suszonych pomidorów, ogórki konserwowe, natomiast marynowane pieczarki poprzecinaj na pół. Wszystko dodaj do miski z fetą i mozzarellą
- Na suchej patelni upraż płatki migdałów, lecz uważaj, aby ich nie spalić, gdyż będą mieć gorzki posmak. Po przestygnięciu również dodaj je do pozostałych składników
- Marynowany czosnek odcedź z zalewy i dodaj go do sałatki wedle uznania. Jego intensywny smak i aromat może zdominować smak sałatki, więc uważaj na ten składnik
- Dodaj bazylię, oregano oraz przygotowany wcześniej sos winegret i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny do lodów, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły
Sprawdź również przepis na makowiec japoński Ewy Wachowicz!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Polędwiczki wieprzowe: Ewa Wachowicz zdradza sekret!
Polędwiczki wieprzowe to mięso, które z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami oraz sposobem przygotowania, stanowią danie godne najwyższej klasy restauracji. Przedstawiamy przepisy na polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz, autorytetu w dziedzinie kulinariów, a także podpowiemy, jak przygotować to mięso tak, aby zachwycić swoich gości.
Sałatka z mortadeli: Lunch w 5 minut!
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i lekki posiłek, to sałatka z mortadeli będzie doskonałym wyborem. Jest to potrawa, która nie tylko syci, ale też dostarcza organizmowi wartości odżywczych. Dodatkowo, można ją przygotować w kilka minut, co czyni ją idealną na szybki obiad lub kolację.
Sałatka jarzynowa babci: Przepis na idealną sałatkę!
Jeśli lubisz klasyczne polskie smaki, to na pewno wiesz, że sałatka jarzynowa babci to jedna z najbardziej popularnych przekąsek na rodzinnych spotkaniach. Ta pyszna sałatka, którą przygotowywały nasze babcie, składa się z ugotowanych z jarzyn: ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera oraz dodatku jajek na twardo, ogórka kiszonego i pora. Wszystko to scala majonez, a całość smakuje wyjątkowo i zawsze przypomina nam o tych chwilach spędzonych z rodziną przy stole.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl