Sałatka sylwestrowa Ewy Wachowicz – szybki przepis
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka sylwestrowa, czyli coś, bez czego nie ma domowego sylwestra w gronie najbliższych znajomych lub rodziny. Sałatki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najlepsze możesz je przygotować praktycznie z niczego. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną sałatkę na sylwestra, to koniecznie sprawdź przepis Ewy Wachowicz, który z pewnością zaskoczy Twoich gości!
Reklama
Przepis na sałatkę sylwestrową Ewy Wachowicz
Przekąski na sylwestra to nie tylko koreczki, czy pozostałe po świętach potrawy takie jak bigos lub odsmażane pierogi. To przede wszystkim imprezowe sałatki, które możesz przygotować z kilku niepozornych składników. Co prawda lista składników na sałatkę byłej Miss Polonia jest dość rozbudowana, ale zapewniam Cię, że warto ją przygotować! Składniki na sałatkę:- 200 g sera mozzarella (w małych kulkach)
- 200 g sera typu feta
- 1 szklanka drylowanych zielonych oliwek w zalewie
- 1 szklanka marynowanych pieczarek
- 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek w zalewie
- suszone pomidory w oliwie
- 6 ogórków konserwowych
- mały słoiczek marynowanego czosnku w plastrach
- 100 g płatków migdałowych
- łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa z oliwek
- 2 żabki czosnku
- łyżka musztardy francuskiej (dijon)
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- pieprz
canva.com
Sałatka sylwestrowa – przygotowanie krok po kroku
Jak to bywa w przypadku sałatek przygotowanie jest banalnie proste – bez gotowania i zbędnego bałaganu w kuchni.Reklama
- Pokrojony w drobną kostkę ser feta wrzuć do miski. Kulki mozzarelli pokrój na ćwiartki i również dodaj do miski razem z pokrojonymi oliwkami. Wszystko delikatnie przemieszaj
- Pokrój w kostkę kilka suszonych pomidorów, ogórki konserwowe, natomiast marynowane pieczarki poprzecinaj na pół. Wszystko dodaj do miski z fetą i mozzarellą
- Na suchej patelni upraż płatki migdałów, lecz uważaj, aby ich nie spalić, gdyż będą mieć gorzki posmak. Po przestygnięciu również dodaj je do pozostałych składników
- Marynowany czosnek odcedź z zalewy i dodaj go do sałatki wedle uznania. Jego intensywny smak i aromat może zdominować smak sałatki, więc uważaj na ten składnik
- Dodaj bazylię, oregano oraz przygotowany wcześniej sos winegret i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny do lodów, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły
Sprawdź również przepis na makowiec japoński Ewy Wachowicz!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl