Kontrowersyjne diety odchudzające - dieta kopenhaska
Udostępnij Google News
Zdrowie

Kontrowersyjne diety odchudzające - dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska jest dietą przede wszystkim bardzo szybką, którą stosuje się tylko przez 13 dni. Właściwie nikt nie przyznaje się do jej autorstwa, może pochodzić od duńskiego dietetyka lub powstała w jednym z kopenhaskich szpitali – wersje są tutaj różne. Nie to jednak jest w niej ważne, chociaż jeśli za dietą nie stoi żaden specjalista i lekarz, to oczywiście od razu mamy do niej mniejsze zaufanie.

Innymi nazwami diety, z którymi można się spotkać to: dieta 13-dniowa, dieta szwedzka, dieta Mayo czy dieta duńska.

Zasady stosowania diety kopenhaskiej.

Dieta ta jest dietą niskokaloryczną, ale również niskowęglowodanową. Zakłada znaczne ograniczenie spożywania węglowodanów, ale zamianę produktów wysokowęglowodanowych na produkty bogate w białko lub w tłuszcz.

Co zamieniamy na co?

W tym przypadku makarony, ziemniaki czy pieczywo, należy zamienić na ryby, jaja, sery czy mięso.

Powinno się także spożywać więcej warzyw i owoców z niską zawartością węglowodanów (czyli np. maliny, ogórki, orzechy). Sama w sobie dieta niskowęglowodanowa jest pomocna również w leczeniu cukrzycy i epilepsji.

W diecie kopenhaskiej należy tak wybierać produkty, aby dziennie spożywać około 500-600 kcal. Z tego względu jest to dieta niezwykle wyniszczająca organizm.

Ile się chudnie? Kto powinien stosować?

Głównym założeniem diety kopenhaskiej jest usprawnienie przemiany materii. Nie powinny jej stosować osoby ciężko pracujące fizycznie i sportowcy oraz osoby chorujące na żołądek, nerki czy nadciśnienie tętnicze. Polecana jest raczej osobom zdrowym i silnym.

Stosowanie diety zgodnie z założeniami, czyli przez 13 dni, powinno przynieść utratę wagi od 7 do 20 kg. Zwykle osoby stosujące dietę chudną od 5 do 7 kg w ciągu całego okresu trwania diety.

Dieta krótsza lub dłuższa niż 13 dni

Jeśli z jakiegoś względu dieta zostanie przerwana przed jej szóstym dniem, to następne „podejście” do rozpoczęcia diety można rozpocząć dopiero za trzy kolejne miesiące. Przedłużanie diety jest bardzo niewskazane, ponieważ jest ona wyniszczająca dla organizmu. Przedłużenie diety choćby o parę dni spowoduje wysokie niedobory witamin i minerałów.

Niestety, tak szybkie chudnięcie ma też swoje podstawowe wady. Efekt diety utrzymuje się jedynie około dwóch lat, przy czym bardzo łatwo doprowadzić po diecie do tzw. „efektu jo-jo”.

Jak przetrwać dietę kopenhaską?

Ponieważ spożywanie wskazanych produktów jest bardzo monotonne, to można stosować do nich najróżniejsze przyprawy, aby nie tylko poprawić ich jakość i smak, ale przede wszystkim „nie znudzić” się stosowną dietą. Należy pamiętać, aby nigdy nie jeść ostatniego posiłku po godzinie 19:00. W przypadku niezastosowania się do założeń diety, czyli spożycia np. jakichkolwiek słodyczy, dieta powinna być uznana za nieudaną.

Dodatkowo, przy tak niskiej zawartości kalorii w diecie, należy spożywać duże ilości płynów, przede wszystkim niegazowanej wody mineralnej.

Największe wady i zalety diety

Niewątpliwie największą zaletą diety jest osiągnięcie dobrych efektów odchudzania w zaledwie niecałe 2 tygodnie. Może to być świetny wstęp do rozpoczęcia lepszej diety zbilansowanej, po zauważeniu dobrych efektów początkowych diety kopenhaskiej.

Niestety, z drugiej strony dieta sama w sobie przynosi krótkotrwałe efekty, a poza tym wyniszcza organizm i w przypadku jej stosowania u osób chorych, może być przyczyną dużych problemów z dalszym zdrowiem.

Z przeprowadzonych badań wynika ponadto, że osoby stosujące diety tego typu bardzo często skarżą się w pierwszych dniach stosowania na szereg skutków ubocznych, w tym: bóle głowy, senność, zmęczenie i nudności.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie