15 mitów na temat diety
Obecnie coraz popularniejszy staje się trend zdrowego żywienia, dodatkowo wiele kobiet stale poszukuje idealnej recepty na dietę odchudzającą – często taką niestety która nie wymaga żadnego wysiłku. W związku z tymi poszukiwaniami na naszych stołach goszczą coraz to nowsze produkty, a z innych niepotrzebnie rezygnujemy. Wynika to z faktu, iż powstało i uformowało się wiele teorii dotyczących jedzenia wygłaszanych często przez osoby nie mające o tym zielonego pojęcia. My ślepo w to wierząc się dopasowywaliśmy, jednak ostatecznie w naszej diecie nic się nie zmieniało – ani nie było bardzie zdrowo ani dietetycznie, a kilogramy pozostawały.
Reklama
Spróbujmy obalić najsilniej zakorzenione mity żywieniowe.
1. Najlepszy tłuszcz = oliwa z oliwek Można się zgodzić z twierdzeniem, że oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem. Jednak istnieje wiele zdrowszych i szerzej polecanych, np. olej rzepakowy, lniany, sojowy, a także z orzechów włoskich. Oliwa z oliwek ma dobry smak i świetnie pasuje do przygotowania wielu dań, jednak jeśli zależy nam na najzdrowszym oleju zastosujmy rzepakowy, którego dodatkowym plusem jest znacznie niższa cena. 2. Lepiej jeść margarynę niż masło bo ma mniej kalorii I tutaj ciężko się zgodzić, gdyż poziom kaloryczności jednego i drugiego produktu plasuje się na podobnym poziomie. W maśle znajduje się duża dawka nasyconych kwasów, które oddziałują na poziom cholesterolu, zawiera również witaminy A oraz E i jest produktem znacznie bardziej naturalnym. Jeśli natomiast chodzi o margarynę to znajdują się w niej jedno- oraz wielonienasycone kwasy, których znacznie mniej jest w maśle. Właśnie ta różnica sprawia, że masło poleca się dzieciom do 7 roku życia oraz kobietom w ciąży, zaś osoby starsze powinny jeść raczej margarynę. 3. Cukier= próchnica W tym micie chodzi o jedzenie słodyczy, jednak mało w tym prawdy. Cukry proste są w krótkim czasie spłukiwane z naszego uzębienia śliną, a jeśli dodatkowo skrupulatnie dbamy o higienę jamy ustnej to nie powinny nam zaszkodzić.Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl