Canva
4 proste przepisy na sosy do mięs - delikatne i aromatyczne. Dodadzą smaku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nasze dania obiadowe najczęściej wyglądają tak, że mięso jest podawane bez sosu albo z sosem, najczęściej pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze potrawy.
Reklama
Pikantny sos śliwkowy
- Potrzebne składniki: 2/3 szklanki powideł śliwkowych, 1/3 szklanki pikantnego ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 32 ml wódki, sól, mielony pieprz czarny.
- Przygotowanie: powidła śliwkowe i ketchup wymieszajmy w garnuszku. Wlejmy wódkę, podgrzewajmy na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gorący, ale nie dopuśćmy do zagotowania. Sos wymieszajmy z sokiem z cytryny, cukrem i papryką wędzoną. Przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Podawajmy na gorąco.
Sos chrzanowy
- Potrzebne składniki: 1 szklanka rosołu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 2 łyżki startego chrzanu, 1 łyżka śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały, cukier.
- Przygotowanie: w rondelku rozgrzejmy masło. Wsypmy mąkę, cały czas mieszając. Podsmażmy chwilę, nie rumieńmy. Nie przerywając mieszania, wlejmy zimny rosół. Podgrzewajmy do zgęstnienia. Dodajmy chrzan, zagotujmy. Wymieszajmy ze śmietaną. Przyprawmy solą, pieprzem i cukrem. Podawajmy na gorąco.
Sos musztardowy
- Potrzebne składniki: 1/2 szklanki musztardy, 1/2 szklanki bardzo gęstej śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały, cukier puder.
- Przygotowanie: w miseczce wymieszajmy musztardę ze śmietaną (nie miksujmy, wystarczy, że wymieszamy łyżką). Jeśli sos jest przeznaczony do wędlin lub pieczonych mięs, najlepsza będzie ostra, na przykład sarepska. Jeśli będzie dodatkiem do jajek, wystarczy wówczas musztarda łagodna, na przykład kremska lub miodowa. Sos przyprawy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Wymieszajmy. Przed podaniem mocno schłodźmy.
Sos żurawinowy
- Potrzebne składniki: 1/3 szklanki konfitury żurawinowej, 1/3 szklanki startego chrzanu (ze słoika), 1 łyżeczka soku z cytryny, biały mielony pieprz, cukier, 2 łyżki śmietany 30%.
- Przygotowanie: w miseczce wymieszajmy starty chrzan z sokiem z cytryny. Dodajmy konfiturę żurawinową i krótko zmiksujmy (tak, aby w sosie pozostały wyczuwalne kawałeczki owoców z konfitury). Sos przyprawmy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem wstawmy na minimum 60 minut do lodówki, aby mocno się schłodził.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl