Szybki sos pomidorowy w garnku.
Canva

4 proste przepisy na sosy do mięs - delikatne i aromatyczne. Dodadzą smaku!

Nasze dania obiadowe najczęściej wyglądają tak, że mięso jest podawane bez sosu albo z sosem, najczęściej pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze potrawy.
Reklama

Pikantny sos śliwkowy

  • Potrzebne składniki: 2/3 szklanki powideł śliwkowych, 1/3 szklanki pikantnego ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 32 ml wódki, sól, mielony pieprz czarny.
  • Przygotowanie: powidła śliwkowe i ketchup wymieszajmy w garnuszku. Wlejmy wódkę, podgrzewajmy na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gorący, ale nie dopuśćmy do zagotowania. Sos wymieszajmy z sokiem z cytryny, cukrem i papryką wędzoną. Przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Podawajmy na gorąco.

Sos chrzanowy

  • Potrzebne składniki: 1 szklanka rosołu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 2 łyżki startego chrzanu, 1 łyżka śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały, cukier.
  • Przygotowanie: w rondelku rozgrzejmy masło. Wsypmy mąkę, cały czas mieszając. Podsmażmy chwilę, nie rumieńmy. Nie przerywając mieszania, wlejmy zimny rosół. Podgrzewajmy do zgęstnienia. Dodajmy chrzan, zagotujmy. Wymieszajmy ze śmietaną. Przyprawmy solą, pieprzem i cukrem. Podawajmy na gorąco.

Sos musztardowy

  • Potrzebne składniki: 1/2 szklanki musztardy, 1/2 szklanki bardzo gęstej śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały, cukier puder.
  • Przygotowanie: w miseczce wymieszajmy musztardę ze śmietaną (nie miksujmy, wystarczy, że wymieszamy łyżką). Jeśli sos jest przeznaczony do wędlin lub pieczonych mięs, najlepsza będzie ostra, na przykład sarepska. Jeśli będzie dodatkiem do jajek, wystarczy wówczas musztarda łagodna, na przykład kremska lub miodowa. Sos przyprawy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Wymieszajmy. Przed podaniem mocno schłodźmy.

Sos żurawinowy

  • Potrzebne składniki: 1/3 szklanki konfitury żurawinowej, 1/3 szklanki startego chrzanu (ze słoika), 1 łyżeczka soku z cytryny, biały mielony pieprz, cukier, 2 łyżki śmietany 30%.
  • Przygotowanie: w miseczce wymieszajmy starty chrzan z sokiem z cytryny. Dodajmy konfiturę żurawinową i krótko zmiksujmy (tak, aby w sosie pozostały wyczuwalne kawałeczki owoców z konfitury). Sos przyprawmy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem wstawmy na minimum 60 minut do lodówki, aby mocno się schłodził.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama