Dieta upiększająca. Odcinek 6: Rukola
Rukola, zwana też rokiettą siewną, robi się coraz bardziej popularna w naszych kuchniach. Możemy kupić ją w większości sklepów, a łatwa dostępność tego produktu z pewnością wpływa na rosnące nim zainteresowanie. Sięgając po rukolę, zapewniamy sobie szereg korzyści, które procentują pięknym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Jej wyrazisty, lekko pieprzny smak może urozmaicać zdrowe sałatki, ale bywa też wykorzystywany na przykład do pizzy.
Bogactwo witamin
Rukola zawiera w sobie bardzo wiele witamin i innych cennych dla zdrowia naszego organizmu składników. Mało kto zdaje sobie sprawę, że 100 g rukoli pokrywa całkowicie nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz ¼ zapotrzebowania na witaminę C. Biorąc pod uwagę fakt, że ta ilość produktu dostarcza jednocześnie jedynie około 25 kalorii i znikomą ilość tłuszczu, naprawdę warto rozszerzyć naszą dietę o rukolę. Jest ona także cennym źródłem żelaza, wapnia, białka i kwasu foliowego.
Korzyści dla zdrowia
Rokietta siewna to bardzo pożądany składnik w diecie dla osób cierpiących na anemię. Doskonale wpływa ona na wzmocnienie organizmu i regenerację jego komórek. Oprócz tego reguluje procesy trawienne, co czyni ją ważnym elementem diet odchudzających, ale nie tylko – może ona łagodzić dolegliwości takie jak zgaga, bóle brzucha, czy wzdęcia jelit. Duża zawartość potasu w produkcie wpływa natomiast na prawidłową pracę nerek i regulację procesu wydzielania insuliny.
Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie rukoli w naszej kuchni
Sałatka z rukoli
Składniki:
- 1 duży pęczek rukoli
- 2 czerwone pomidory
- 2 żółte pomidory
- 3-4 jajka na twardo
- 100 g sera feta
- 5-6 sztuk prażonych orzechów włoskich
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z awokado
- 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- dwa ząbki czosnku
- 1 garść pestek dyni
- Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
- Do pustego, czystego słoika wlej oliwę z oliwek (opcjonalnie olej z awokado), a następnie dodaj cukier, pieprz, sól i rozdrobniony czosnek.
- Zamknij słoik i wymieszaj ze sobą składniki intensywnie nim potrząsając.
- Rukolę porwij na kawałki i dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ser feta (również uprzednio pokrojony w kostkę).
- Jajka podziel nożem na ćwiartki lub ósemki i wraz z posiekanymi drobno orzechami dodaj do sałatki.
- Całość dokładnie wymieszaj.