Sałatka z kalafiora - przepis na wiosenną sałatkę

Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka z kalafiora to świeży, wiosenny przysmak, który wprowadzi na nasz stół odrobinę urozmaicenia i koloru. Wzbogacenie codziennego jadłospisu przepisem na zdrową sałatkę pozwoli nam nie tylko oderwać się od znanych i nieco już opatrzonych potraw, ale i dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych.
Sałatka z kalafiora to doskonała propozycja dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, ale i szansa na urozmaicenie naszego jadłospisu. Potrawa sprawdzi się o każdej porze dnia, także jako zdrowe drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy. Przygotowanie sałatki nie zajmie nam wiele czasu, wystarczy ugotować kalafior i połączyć go z pozostałymi składnikami, na wszystkie te czynności poświęcić musimy łącznie około 30 minut.

Sałatka z kalafiora - przepis

Składniki: 1/2 główki kalafiora 1 pomidor 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu majonez jogurt naturalny Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy, a następnie dzielimy na różyczki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do uzyskania delikatnej miękkości - kalafior przeznaczony na sałatkę nie powinien być rozgotowany. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, czekamy aż wystygną i kroimy. Pomidora myjemy i szatkujemy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W małej miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny (proporcje wedle uznania), doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłek
Zobacz galerię zdjęć: califlow
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł