Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Sałatka z kalafiora - przepis na wiosenną sałatkę
Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka z kalafiora to świeży, wiosenny przysmak, który wprowadzi na nasz stół odrobinę urozmaicenia i koloru. Wzbogacenie codziennego jadłospisu przepisem na zdrową sałatkę pozwoli nam nie tylko oderwać się od znanych i nieco już opatrzonych potraw, ale i dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych.
Sałatka z kalafiora to doskonała propozycja dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, ale i szansa na urozmaicenie naszego jadłospisu. Potrawa sprawdzi się o każdej porze dnia, także jako zdrowe drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy. Przygotowanie sałatki nie zajmie nam wiele czasu, wystarczy ugotować kalafior i połączyć go z pozostałymi składnikami, na wszystkie te czynności poświęcić musimy łącznie około 30 minut.
Sałatka z kalafiora - przepis
Składniki: 1/2 główki kalafiora 1 pomidor 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu majonez jogurt naturalny Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy, a następnie dzielimy na różyczki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do uzyskania delikatnej miękkości - kalafior przeznaczony na sałatkę nie powinien być rozgotowany. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, czekamy aż wystygną i kroimy. Pomidora myjemy i szatkujemy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W małej miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny (proporcje wedle uznania), doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłekZobacz galerię zdjęć: califlow
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Sałatka jarzynowa z przepisu taty. "Pamiętaj o jednym..."
Chyba każdy dom ma swoją sekretną recepturę na to danie. Jeśli zastanawiasz się, co dodać do sałatki jarzynowej, żeby była pyszna, koniecznie wypróbuj ten przepis. Musisz wykonać jedną czynność, dzięki której wszystkie składniki, będą się lepiej komponować.
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.