3 pomysły na to, co zrobić z dyni

Przejdź do galerii zdjęć
Wię
Większość z nas kojarzy dynię głównie z Halloween i mało kto wie, że można z niej wyczarować prawdziwe pyszności! To warzywo jest naprawdę pyszne, a dodatkowo jest źródłem witaminy A, wapnia, potasu, oraz błonnika. Dynia, jak wynika z samej nazwy, należy do roślin dyniowatych. Zjadamy jej miąższ, który ma kolor żółty lub bladopomarańczowy. Dynia ma słodki smak i idealnie nadaje się do przygotowania wszelkich deserów. Dynia - właściwości Pewnie się nie spodziewacie, ale dynia ma w sobie naprawdę bardzo niewiele kalorii. Kilogram dyni to tylko 280 kcal, więc jest to produkt idealny dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, a dodatkowo, dzięki sporej zawartości błonnika, pozwala na długo zachować sytość. Spożywanie dyni poprawia widzenie, a także ma doskonały wpływ na koloryt skóry. Jeśli wprowadzisz dynię do swojej diety, zmniejszysz ryzyko chorób serca oraz chorób nowotworowych. Dynia ma też świetny wpływ na pamięć i koncentracje. Zaleca się spożywanie pestek z dyni w ramach zdrowych przekąsek, ale również w momencie, gdy walczymy z pasożytami u dzieci. Zawartość wapnia w dyni gwarantuje nam zdrowe kości A jak wiadomo wapń to główny składnik naszych zębów i kości. Jeśli chcesz uniknąć osteoporozy, to nie możesz zapomnieć o spożyciu wapnia. Dynia to naprawdę wdzięczny produkt, z którego można ugotować prawdziwe cuda. Co można zrobić w dyni? Przeczytasz w naszej galerii! Zobacz też: 5 razy szybka sałatka. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę węgierską. Prosty przepis na spaghetti z cukinii.
Zobacz galerię zdjęć: co zrobić z dyni
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł