Dlaczego warto jeść kaszę? 3 kasze, po które warto sięgnąć!

Przejdź do galerii zdjęć
Jeśli chcesz, by Twoja dieta była zbilansowana i zdrowa, nie może zabraknąć w niej kasz. Wszyscy powinniśmy zjadać codziennie aż 6 porcji produktów zbożowych, są one na tyle ważne, że znalazły się na samym dole piramidy żywieniowej. Tylko jaką kaszę konkretnie wybrać? Oraz jakie może mieć ona właściwości?
Wydawać by się mogło, że to ziemniaki są z nami od zarania dziejów. Nie brakuje ich przecież w polskiej kuchni. Jednak tak naprawdę to kasza była kiedyś podstawowym produktem większości głównych posiłków. Dlaczego warto jeść kaszę? Kasza jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Pod tym względem najlepiej sięgać po przepyszną kaszę gryczaną, a także po tak zwany pęczak. Błonnik przeciwdziała zaparciom, ale też problemom z jelitem grubym, a nawet hemoroidom. W kaszy znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Jest to między innymi żelazo, potas, magnez czy też cynk. Warto też dodać, że to produkt w stu procentach naturalny i nieprzetworzony. Ostatnio coraz częściej sięgamy po takie. Nie zawiera sodu, a to właśnie sód może być powodem nadciśnienia tętniczego, a także wszelakich obrzęków. Za kaszą przemawia również jej cena. To produkt naprawdę tani, a w dodatku tak prosty do przygotowania, że poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie potrafią gotować. A którą z kasz najlepiej wybrać? Przeczytaj w galerii! Zobacz też: Pomysł na szybki i wykwintny obiad. 5 sposobów na szybkie danie. Dania w mniej niż 30 minut.
Zobacz galerię zdjęć: rodzaje kasz
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł