Dlaczego warto jeść ryby? 3 przepisy na świąteczną rybkę!

Przejdź do galerii zdjęć
Polacy jedzą coraz więcej ryb! Co ciekawe, rodzice przemycają je nawet dzieciom, które do tej pory  nie chciały wziąć ryby do ust. To dzięki temu, że dostępność różnych przepisów jest teraz dużo łatwiejsza, ale też i o świeżą, smaczną rybę również łatwiej.
Tłusty nabiał, mięso i wędliny dostarczają nam tłuszczy nasyconych, których na dłuższą metę lepiej unikać, albo choćby je ograniczać. Za to powinniśmy dostarczać organizmowi regularnie kwasów omega 3, które zawarte są między innymi w rybach. To jeden z powodów, dla których warto je jeść. A dlaczego jeszcze należy włączyć je do swojej diety? Jakie korzyści płyną z jedzenia ryb? Warto wspomnieć ponownie o kwasach omega 3, ponieważ to dzięki nim możemy ochronić nasz organizm przed wieloma zróżnicowanymi chorobami. To niesamowite, ile korzyści płynie ze spożywania tych kwasów, m.in:
  • stabilizacja ciśnienia tętniczego krwi
  • działanie przeciwalergiczne
  • działanie przeciwnowotworowe
  • wspomaganie procesów odchudzania
  • naturalne antydepresanty
Można by tak wymieniać jeszcze długo. Ale dostarczanie kwasów omega 3 to niejedyny pozytyw płynący ze spożywania ryb. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Ryby dostarczają do naszego organizmu pełnowartościowe białko. Najlepiej sięgać po halibuta i łososia, ale wędzona makrela też ma tego białka całkiem sporo. Ponadto ryby są świetnym źródłem witamin. Witamina A wspomaga wzrost, a także regeneracje komórek. Wykazuje też  działanie ochronne w związku z błoną śluzową, a także ze skórą. Niezbędna dla organizmu jest również witamina D. Warto jeść ryby - jak widzicie powodów nie brakuje. Ale jak przyrządzić te najsmaczniejsze? Przepisy znajdziecie w galerii. Zobacz też: Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym Wigilijne menu dla malucha 3 kroki do kolacji wigilijnej w wersji light
Zobacz galerię zdjęć: ryba święta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł