Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kasza jaglana - właściwości i jak ją dobrze przygotować?
Kasza jaglana jest uważana przez wielu za najprawdziwszą królową kasz i nic w tym dziwnego, bo zawiera tak wiele składników odżywczych, że chyba żadna inna kasza jej pod tym względem nie dorówna. No i trzeba też przyznać, że kasza jaglana jest przepyszna – o ile odpowiednio się ją przygotuje – a dodatkowo potrafi na długo zasycić. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety również wtedy, gdy chcemy zrzucić trochę zbędnych kilogramów. A dlaczego konkretnie warto jeść kaszę jaglaną? Przeczytaj!
Kasza jaglana królowała na polskich stołach
I to przez długi czas. Jednak gdy zboża stały się popularniejsze, gdyż uprawiano ich coraz więcej, na chwilę zapomniano o kaszy jaglanej. Ale ona znów powraca do łask i to z przytupem. A dlaczego? Ponieważ coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia i zna jej właściwości. Bo kaszę jaglaną naprawdę warto jeść! A dlaczego?- Wspomaga oczyszczanie organizmu i pomaga pozbyć się z niego toksyn. Regularnie jedzenie kaszy jaglanej to również sposób na to, aby dbać o równowagę kwasowo zasadową w naszym organizmie. Istnieją nawet specjalne diety oczyszczające z kaszą jaglaną w roli głównej. Trwają one zazwyczaj maksymalnie 3 dni, a w ich trakcie można jeść tylko kaszę, ewentualnie z niewielkim dodatkiem masła.
- Krzemionka, to jeden ze składników kaszy jaglanej. Dzięki zawartości tego składnika, ma ona doskonały wpływ na kondycję naszych paznokci, włosów i skóry.
- Kasza jaglana to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. A warto nadmienić, iż w obecnych czasach z glutenu rezygnuje coraz więcej osób. Nie tylko tych, które są chore na celiakię.
- Kasza jaglana zawiera wiele antyoksydantów, dzięki którym można niwelować wolne rodniki. Dlatego ta kasza pozwala zadbać o nasz organizm od środka i zniwelować na przykład prawdopodobieństwo zachorowania na raka, czy choroby serca albo układu pokarmowego.
- Ta kasza to niezły antydepresant. Naprawdę może mieć wpływ na poprawę naszego nastroju, a wszystko to dzięki zawartości witamin z grupy B.
Jak prawidłowo przygotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną można przygotować na wiele różnych sposobów. Można z niej zrobić na przykład pyszne kotlety, czy słodkie kulki mocy. Ale aby wszystkie dania z jej dodatkiem były naprawdę smaczne, należy wcześniej przygotować ją do obróbki termicznej. Inaczej kasza będzie gorzka. Zatem zanim zabierzesz się za gotowanie, opłucz kaszę jaglaną pod strumieniem zimnej wody – najlepiej kilkakrotnie. Rób to na sicie. Dobrze jest też uprażyć kaszę na suchej patelni, co da taki sam efekt jak płukanie, a kasza będzie się później szybciej gotowała. Pozostaje nam życzyć smacznego!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Pasztet z dyni - idealne wegetariańskie danie
Jeśli szukasz smacznego i zdrowego przepisu na pasztet, to pasztet z dyni jest idealnym wyborem. Ten wegetariański pasztet jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pasztet z dyni oraz jak go podać. Znajdziesz również kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnego pasztetu.
Krupnik z kaszy jaglanej - samo zdrowie!
Krupnik z kaszy jaglanej to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością. Jest to gęsta zupa, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i warzyw, wzbogacona o aromatyczny bulion grzybowy. Krupnik z kaszy jaglanej jest nie tylko smaczny, ale również bardzo pożywny i zdrowy. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.
Szybki i łatwy przepis na dyniowe kotleciki z kaszą jaglaną
Chcesz spróbować czegoś nowego i zdrowego? Wypróbuj dyniowe kotleciki z kaszą jaglaną! To pyszne danie, które nie tylko zachwyci Twoje podniebienie, ale również dostarczy Ci wiele cennych składników odżywczych. Zdradzamy prosty przepis na pyszne kotleciki!