Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Niedobór żelaza - objawy, przyczyny, skutki. Co jeść, by uzupełnić braki?
Niedobór żelaza to coraz częściej występująca społecznie przypadłość, która może być przyczyną poważnego zaburzenia funkcjonowania całego organizmu. Żelazo jest niezwykle istotnym pierwiastkiem, natomiast jego brak skutkuje nie tylko anemią, ale także między innymi przewlekłym zmęczeniem, spadkiem kondycji oraz niezdrowym wyglądem skóry. Na potwierdzony laboratoryjnie niedobór należy reagować suplementacją, lecz najważniejszym czynnikiem jest przede wszystkim zdrowa i zbilansowana dieta.
Niedobór żelaza - objawy
Pierwszym poważnym objawem, którego nie należy ignorować, jest przewlekłe zmęczenie oraz znaczny spadek kondycji fizycznej. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości za sprawą zmniejszającej się produkcji zdrowych czerwonych krwinek, zatem kolejnym objawem jest także szaro-blada skóra oraz sińce pod oczami. To w połączeniu z wypadającymi włosami i łamliwymi paznokciami może jasno wskazywać na kończące się zapasy żelaza zgromadzone w organizmie.Jakie są przyczyny niedoboru żelaza
Do najczęściej wymienianych przez specjalistów przyczyn utraty żelaza zalicza się przede wszystkim krwawienia miesiączkowe oraz wewnętrzne krwawienia przewodu pokarmowego. Deficyt żelaza w organizmie może również wystąpić w okresie dojrzewania kiedy to zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest w znacznym stopniu zwiększone. Analogiczna sytuacja ma miejsce podczas ciąży. Należy pamiętać, że problem z odpowiednim stężeniem żelaza może wynikać także z nieodpowiednio zbilansowanej diety. Na ryzyko niedoborów są narażone szczególnie osoby stosujące diety bezmięsne. Ubytki żelaza w organizmie mogą być również spowodowane stanem zapalnym żołądka lub jelit, jak i innymi infekcjami przewodu pokarmowego. Poza tym pewna grupa leków także może mieć impakt na utratę ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków, dlatego też w sytuacji niedoborów przyjmowanie jakichkolwiek środków należy skonsultować z lekarzem.Niedobór żelaza - skutki
W momencie utraty zgromadzonych zapasów żelaza bez ich uzupełnienia dochodzi do wystąpienia anemii, czyli niedokrwistości organizmu. Nieleczona anemia może przyczynić się do wyraźnego spadku jakości życia codziennego oraz poważnego zagrożenia zdrowia i życia. Choroba rujnuje samopoczucie, kondycję fizyczną oraz seksualną.canva.com
Produkty bogate w żelazo
We wczesnym stadium anemii można leczyć ją przy pomocy dobrze zbilansowanej diety, która będzie bogata w produkty z dużym stężeniem żelaza. Warto zatem zadbać o to, by w codziennym jadłospisie uwzględniać produkty takie jak:Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.