Nasiona chia - właściwości zdrowotne, skutki uboczne, przepisy na deser [Superfood]

Nasiona chia od kilku lat cieszą się nieustannie rosnącą popularnością ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Chia znana również jako szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) to roślina uprawiana na szeroką skalę w Meksyku i Gwatemali. Jej nasiona to wyjątkowe źródło witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które hamują proces starzenia, a także zapobiegają wielu chorobom i nowotworom.

Nasiona chia - właściwości zdrowotne, witaminy i minerały

Nasiona szałwii hiszpańskiej są jednym z niekwestionowanych liderów kategorii superfood - czyli żywności bogatej w składniki wyjątkowo korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Zaliczamy do niej między innymi ciecierzycę, siemię lniane oraz czarnuszkę. Niepozorne nasiona, z których można przygotować wiele smacznych deserów i koktajli zawierają więcej kwasów Omega 3 niż ryby. Zatem uwzględnienie nasion szałwii w codziennej diecie, pozwoli utrzymać ich wartość w organizmie na odpowiednim poziomie. Niestety organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie produkować wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też dostarczanie ich wraz z pożywieniem jest szczególnie istotne. Regularne spożywanie nasion chia wpłynie pozytywnie na prawidłową pracę układu krążenia oraz zniweluje ryzyko zawału serca i miażdżycy, ale to oczywiście nie wszystko. Okazuje się również, że nasiona chia w diecie pomogą obniżyć poziom cholesterolu, a także wzmocnią odporność organizmu. Oprócz tego zawarte w nich przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek i chronią przed wystąpieniem nowotworów oraz cukrzycy. Nasiona chia to doskonałe źródło:
  • kwasów Omega-3 i Omega-6
  • błonnika
  • białka
  • aminokwasów i żelaza
  • wapnia
  • fosforu
  • magnezu
  • cynku
  • witamin: B i E
  • Ile kalorii ma chia?

    Wartość energetyczna nasion na 100 k to ok. 470 kcal, natomiast rozkład makroskładników prezentuje się następująco: białko 23 g; tłuszcze 34 g; węglowodany 0,5 g. Mimo wysokiej kaloryczności bardzo często są stosowane w dietach odchudzających oraz z uwagi na praktycznie zerową zawartość cukrów w diecie ketogenicznej.
    canva.com

    Nasiona chia - skutki uboczne i przeciwwskazania

    Mimo iż uważane są za zdrową żywność, to ich spożycie w nadmiernej ilości (powyżej 50 g dziennie) może powodować kilka skutków ubocznych. Te najczęściej występujące to zaparcia oraz biegunka. Należy także pamiętać, że nasiona chia rozrzedzają krew, dlatego też osoby zażywające leki na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz niskociśnieniowcy powinny ich unikać. W przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe i nie tylko wszystkie żywieniowe decyzje powinny być skonsultowane z lekarzem. Nie należy ich wdrażać na własną rękę. Jeśli chorujesz na zapalenie uchyłków w jelitach to również powinnaś wykluczyć chia za swojej diety. Badania sprzed kilku lat potwierdziły też, że nadmierne spożywanie nasion przez mężczyzn może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty.

    Czy w czasie ciąży można jeść nasiona chia?

    Ciąża to wyjątkowy i zarazem trudny czas dla każdej kobiety. W trakcie jej trwania niezwykle istotne jest dostarczanie w diecie odpowiednich witamin oraz minerałów dla prawidłowego rozwoju dziecka i zachowania dobrej kondycji przyszłej mamy. Na ten moment jakiekolwiek przeciwskazania co do stosowania nasion chia w ciąży nie są znane, dlatego też wdrożenie ich do ciążowego jadłospisu pomoże zadbać o odpowiednie uzupełnienie potrzebnych składników odżywczych. W tym przypadku także należy pamiętać, by jakiekolwiek decyzje w kontekście urozmaicania diety w czasie ciąży konsultować na bieżąco z lekarzem prowadzącym i stosować się przede wszystkim do jego zaleceń.
    canva.com

    Nasiona chia - przepisy

    Wiele osób chcących zacząć przygodę z hiszpańską szałwią poszukuje odpowiedzi na pytanie jak jeść nasiona chia. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele gotowych produktów zawierających chia. Od pieczywa przez jogurty aż po słodycze takie jak batoniki czy ciastka. Jeśli jednak zależy Ci na większej kontroli tego, co spożywasz, zawsze możesz przygotować coś samodzielnie, używając zakupionych w sklepie nasion.

    Dżem z nasionami chia

    Składniki:
  • 250 g owoców (truskawki, maliny, borówki, wiśnie)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 5 łyżek wody
  • Przygotowanie: Nasiona szałwii hiszpańskiej zmieszaj z wodą i odstaw do momentu jej całkowitego wchłonięcia. Następnie dodaj owoce oraz miód i wszystko dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera. Przygotowany dżem idealnie sprawdza się na kanapce lub jako dodatek do jogurtu naturalnego.

    Nasiona chia z mlekiem i owocami

    Składniki:
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 100 g borówek
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka nasion chia
  • łyżka miodu
  • Przygotowanie: Wszystkie zmiksuj za pomocą blendera aż do momentu otrzymania kremowego koktajlu.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł