Parówki w cieście francuskim. Przepis na szybką przekąskę imprezową

Parówki w cieście francuskim z dodatkami to łatwa w przygotowaniu szybka przekąska i przede wszystkim bardzo tania. Idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi lub rodzinnego seansu filmowego. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, lecz jakiś czas po wyjęciu z piekarnika są równie smaczne i przyjemne dla podniebienia.

Parówki w cieście francuskim – przepis z musztardą

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować szybką przekąskę na imprezę lub inną mniej formalną okoliczność, to dobrze trafiłaś. Ciasto francuskie z parówką to banalne, lecz bardzo smaczne rozwiązanie Twojego problemu i zaspokojenie małego głodu Twoich gości. Jak zrobić kiełbaski w cieście francuskim? To bardzo proste! Składniki:
  • rolka ciasta francuskiego (250 g)
  • 6 parówek dobrej jakości
  • tarty parmezan
  • jedno roztrzepane jajko
  • sezam
  • Jak przygotować parówki w cieście francuskim:
    1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg)
    2. Ciasto francuskie pokrój na prostokąty o długości zbliżonej do długości parówek
    3. Każdy z kawałków ciasta posmaruj musztardą i zawiń wokół parek. Gotowe rolki należy delikatnie ponacinać
    4. Parówki w cieście ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp tartym parmezanem oraz sezamem
    5. Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut
    canva.com

    Przepis na parówki w cieście francuskim z mozzarellą

    Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego i parówek możesz dowolnie modyfikować. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia. Najpopularniejsze jest oczywiści zawijanie parówek w ciasto, lecz możesz także przygotować je w nieco innej formie. Parówki można również zamienić na kiełbasę myśliwską lub chorizo (kiełbasa hiszpańska). Składniki potrzebne do przygotowania przekąski z ciasta francuskiego i parówek:
  • parówki dobrej jakości (najlepiej z szynki)
  • rolka ciasta francuskiego
  • mozzarella w wiórkach
  • jedna czerwona cebula
  • Przygotowanie parówek w cieście z mozzarellą i cebulą:
    1. Cebulę pokrój w piórka, natomiast parówki na kawałki o długości ok. 2 cm
    2. Rozwiniętą rolkę ciasta francuskiego na papierze do pieczenia pokrój na kwadraciki o wymiarach mniej więcej 5 na 5 cm
    3. Na każdym z kawałków ciasta układaj kawałek parówki i kilka piórek cebuli. Każdy z tak przygotowanych kawałków posyp serem wedle uznania
    4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C (termoobieg) przez 16–20 minut

    Przekąska dla dzieci w formie koreczków

    Przygotowane parówki w cieście francuskim możesz oczywiście serwować w całości lub pokroić je na mini rolki, które doskonale sprawdzą się jako koreczki podawane na wykałaczce. To przede wszystkim dobra forma podania dla dzieci, którą możesz wykorzystać podczas przyjęcia urodzinowego lub wizyty rówieśników Twojej pociechy.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł