Kasza gryczana – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Zastanawiasz się, czy warto włączyć kaszę gryczaną do swojej diety? Dziś damy Ci ku temu powody. Otóż kasza gryczana to wspaniałe źródło białka, które jest dodatkowo świetnie przyswajane przez nasz organizm. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, więc warto ją cenić nie tylko za to, jak smakuje. Świetnie komponuje się z różnymi danami, a z niepalonej kaszy gryczanej można zrobić nawet chleb – łatwy i zdrowy! Dlaczego jeszcze warto jeść kaszę gryczaną? Jakie są jej wartości odżywcze? Zobacz!

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne

Kasza gryczana, to wspaniały dodatek do dań obiadowych. Świetnie komponuje się zarówno z różnego rodzaju mięsami, jak z warzywami, a także z lekkimi sosami, chociaż i bez nich smakuje wyśmienicie. Ale warto ją cenić nie tylko za jej wyjątkowy smak, a również za liczne właściwości zdrowotne. Jakie?
  • Ma wpływ na poziom cholesterolu w naszej krwi – skutecznie go obniża.
  • Doskonale działa na ciśnienie tętnicze – wyrównuje je.
  • Kasza gryczana wpływa na kondycję naszego układu nerwowego.
  • Jeśli dodasz kaszę gryczaną to swojej diety, to tym samym zadbasz o uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Istnieje kasza gryczana palona, oraz niepalona. Ta druga ma delikatny smak, ponieważ proces jej obróbki polega tylko na suszeniu. Pierwsza kasza natomiast jest prażona w trakcie obróbki, co mocno wpływa na jej późniejszy smak. Z kaszy gryczanej niepalonej, można zrobić genialny chleb! I to bezglutenowy, zawierający jedynie 3 składniki:
  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej – oczywiście TYLKO niepalonej
  • 3 szklanki dobrej jakości wody (najlepiej przefiltrowanej, albo mineralnej, prosto z butelki)
  • 1 łyżeczka soli
Wieczorową porą dokładnie płuczemy naszą kaszę na sitku, a później wrzucamy ją do miski i zalewamy 3 szklankami wody. Zostawiamy ją tak na 2 doby, ale w między czasie trzeba ją przemieszać – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Po 48 godzinach blendujemy kaszę na gładką masę – razem z wodą -  i dosypujemy łyżeczkę soli. Ciasto ma mieć śmietanową konsystencję. Można do niego dodać jeszcze łyżkę ulubionych nasion. Następnie wlewamy ciasto do formy – keksówki i zostawiamy w zimnym piekarniku do rana. Pieczemy około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ten chleb jest genialny!

Wartości odżywcze i kalorie

Kasza gryczana gotowana ma tylko 92 kcal w 100 gramach. Sucha gryka natomiast, ma 343 kalorie na sto gram. Oprócz tego, w kaszy gryczanej jest naprawdę sporo białka, gdyż 100 gram gotowanej kaszy zawiera go aż 3,37 gram. W kaszy gryczanej są też węglowodany, błonnik, tłuszcze, magnes, żelazo, fosfor, potas i inne, niezbędne dla ludzkiego organizmu składniki.

Czy kasza gryczana palona jest zdrowa?

Kasza gryczana jest źródłem różnych witamin. Warto wprowadzić ją do codziennej diety, ale zdecydowanie lepiej, żeby to była kasza gryczana niepalona. Podczas prażenia kaszy gryczanej, wykorzystuje się wysokie temperatury, co niestety zmniejsza jej pozytywne właściwości. Kasza gryczana palona jest zdrowa, jednak jeśli masz wybór, to lepiej wykorzystać w codziennej diecie tę niepaloną.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł