Canva.com

Omlet na słodko – przepis na puszysty omlet. Szybkie śniadanie

Masz ochotę na pyszne, treściwe śniadanie, ale znudziły Ci się tradycyjne omlety wytrawne? Nie chcesz też znowu zajadać się owsianką, ani żadnymi placuszkami, a na jajecznicę też już nie możesz patrzeć? Jeśli marzy Ci się słodkie śniadanie, łatwe, pyszne i pożywne, to proponujemy Ci omlet na słodko z różnymi dodatkami. Dziś podpowiemy Ci, jak zrobić puszysty omlet, w którym z pewnością się zakochasz. Kto wie.. może nawet na stałe zagości w Twoim śniadaniowym menu?

Przepis na omlet na słodko

Do omletów na słodko możesz dodać co tylko zechcesz. Mogą to być owoce, przeróżne sosy, dżemy, kremy czekoladowe i orzechowe. Możesz je posypać wiórkami kokosowymi, albo polać bitą śmietaną. Ich kaloryczność będzie różna, w zależności od wybranych dodatków, ale smak zawsze będzie wyjątkowy! Chcemy Ci zaproponować przepis na omlet na słodko z jabłkami. Szybki i pożywny:
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • Łyżka cukru waniliowego,
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dojrzałe jabłko,
  • Cynamon w proszku,
  • Oliwa lub olej kokosowy do natłuszczenia patelni.
Jak zrobić taki omlet na słodko? Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie ubijamy na kremową konsystencję żółtka, razem z cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do żółtek i dalej miksujemy, ale już wolniej. Jabłko należy obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników. Teraz mieszamy już delikatnie – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Dorzucamy też jabłka i cynamon – taką ilość, jaką lubisz. Po wymieszaniu wszystko wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną wcześniej patelnię, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wszystko się zetnie. Smażymy z dwóch stron.

Omlet na słodko z bananem

Owocem bazowym w takim omlecie na słodko, może być również banan. W dodatku można go zrobić z naprawdę znikomej ilości składników, bo tak naprawdę wystarczą tylko trzy:
  • Banan,
  • Jajko,
  • Serek homogenizowany – na przykład waniliowy.
Jeśli lubisz słodsze omlety, możesz dodać też na przykład erytrytol, ale jeśli banan będzie naprawdę dojrzały, dodatkowe dosładzanie nie będzie konieczne. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Blendujemy tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron. Proponujemy zrobić z tego ciasta takie mini omleciki, gdyż omlet z tego przepisu nie jest zbyt puszysty, ale za to bardzo smaczny i pożywny.

Jak zrobić omlet bez ubijania?

Jeśli ubijesz białka do omletów, to zawsze będą one maksymalnie puszyste. Jeżeli natomiast tylko wszystko rozmieszasz, to nici z tej puszystości. Trzeba jednak przyznać, że taki omlet wcale nie traci na smaku, choć wyglądem przypomina raczej grubszego naleśnika.

Czym zastąpić jajka?

Nie każdemu służy jedzenie jajek. Dodatkowo osoby, które są na diecie wegańskiej, również z nich nie korzystają. Czym zastąpić jajka w takiej sytuacji? Zamiast jajek możesz użyć na przykład banana, z którego wcześniej należy zrobić puree. Tak samo sprawdzi się dynia, oraz awokado. Zamiast jajek, możesz też użyć siemienia lnianego, lub nasion chia w połączeniu z odrobiną wody.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł