Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kartacze z mięsem – przepis. Jak zrobić tradycyjne kartacze (cepeliny)?
Kartacze są jedną z najpopularniejszych potraw regionalnych w Polsce wschodniej, natomiast na Litwie uchodzą za tradycyjne danie narodowe. Wyglądem przypominają większe pyzy i tak samo przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego. Cepeliny Litewskie to stała pozycja tradycyjnej kuchni głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie oraz Mazurach. Nadziewana mięsnym farszem i okraszona skwarkami z boczku potrawa, doskonale wpisuje się w powszechne upodobania smakowe. Jest także bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak zatem zrobić prawdziwe kartacze?
Kartacze z mięsem mielonym – tradycyjny przepis
Proste i przede wszystkim smaczne danie – tak w skrócie można by opisać kartacze zwane również jako cepeliny. Smakiem i wyglądem przypominają pyzy lub knedle. Ziemniaczane kluski z nadzieniem dostępne są praktycznie w każdej restauracji na Litwie, gdyż są powiązane z tym krajem wieloletnią tradycją. Przepis na kartacze to także idealne wyjście z sytuacji, gdy kończą Ci się pomysły na obiad. Ta tradycyjna litewska potrawa doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie rodzinnego jadłospisu. Smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne cepeliny zaskoczą nawet smakoszy z najbardziej wrażliwym podniebieniem. Tym bardziej, iż ziemniaki w Polsce cieszą się olbrzymią popularnością.canva.com
Składniki na kartacze z mięsem
canva.com
Przygotowanie tradycyjnych kartaczy
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ziemniaków, które w tym przepisie jest dość nietypowe. Umyte i obrane warzywa podziel na dwie części. Pierwszą z nich ugotuj i przeciśnij przez praskę lub zgnieć przy użyciu tłuczka. Drugą natomiast zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dokładnie przeciśnij przez gazę lub bawełnianą ściereczkę celem pozbycia się nadmiaru wody – przecedź ją do osobnej miski
- Następnie odczekaj aż z wody z ziemniaków wytrąci się skrobia. Gdy to nastąpi, wodę z powierzchni naczynia delikatnie wylej do zlewu
- Ciasto na kartacze powstanie z połączenia przygotowanych wcześniej surowych oraz ugotowanych ziemniaków, dwóch jajek, przypraw i mąki ziemniaczanej. Wszystkie wymienione składniki dodaj do miski i dokładnie wyrabiaj do momentu uzyskania ciągnącego się ciasta. Masa nie powinna się kruszyć
- Przygotowanie farszu do cepelinów zacznij od przełożenia mięsa mielonego do miski razem z jajkiem, pieprzem, solą oraz majerankiem, który wzbogaci potrawę niesamowitym aromatem. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Na rozgrzaną patelnie dodaj łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj ją do przygotowanego farszu i ponownie dokładnie wymieszaj
- Z kawałków ciasta na kartacze formuj grubsze, lecz rozpłaszczone placki i nakładaj na nie porcję (1 łyżkę) farszu. Następnie zawiń kluskę w podłużny rulon w taki sposób, by nadzienie nie wyciekło podczas gotowania
- Gotowanie kartaczy ziemniaczanych w lekko osolonej wodzie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Babcine kopytka są idealne do sosu grzybowego. Przepis na aksamitne kluseczki z ziemniaków
Kopytka Babci Kasi są przepyszne. Delikatnie aksamitne i puszyste kluseczki możemy podawać polane gęstym sosem grzybowym. Zdradzamy wam przepis, który stosujemy w domu od lat. Po prostu palce lizać!
Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół
Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.
Zupa gulaszowa Ani Starmach z wołowiną i czerwonym winem
Zupa gulaszowa znana również jako bogracz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, która znana jest niemalże na całym świecie. Według tradycyjnego przepisu na narodowe danie Węgrów zupę powinno gotować się w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Jednak niewielkie modyfikacje oryginalnej receptury mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych, czego przykładem jest przepis na zupę gulaszową Ani Starmach.