Ciasto francuskie z jabłkami – przepis na ciastka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie z jabłkami to bardzo popularna przekąska deserowa zarówno w formie ciasteczek, jak i delikatnie chrupiących rogalików. Idealnie sprawdza się przede wszystkim w momentach, gdy musisz przygotować szybki deser, a kompletnie nie masz na niego pomysłu. Rogaliki z ciasta francuskiego lub ciastka francuskie możesz oczywiście wypełnić owocowym nadzieniem o dowolnym smaku. Zdradzamy jak zrobić nadzienie jabłkowe, które bezsprzecznie najlepiej smakuje z delikatnym ciastem francuskim.

Nadzienie z jabłek do cista francuskiego

Starannie przygotowane nadzienie do ciast, czy innych owocowych wypieków to bez wątpienia klucz do najlepszych doznań smakowych. Oczywiście w okresie zimy, gdy dostępność do szerokiej gamy świeżych owoców jest mocno ograniczona, możesz śmiało korzystać z mrożonych malin, borówek, czy też truskawek, które są podstawą wielu przepysznych deserów. Gotowe nadzienie z jabłek także możesz dostać w większości sklepów spożywczych, jednak z uwagi na fakt, iż jabłka dostępne są w sklepach przez cały rok, to zachęcamy do samodzielnego przygotowania jabłkowego nadzienia do ciastek. Jak zrobić nadzienie z jabłek?
  1. Trzy duże jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i posiekaj w niewielką kostkę (ok. 1 cm)
  2. Wrzuć je do rondelka, skrop sokiem z cytryny, a następnie dodaj: 3 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, trochę rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż przez chwilę na dużym ogniu
  3. Po ok. 2 minutach zmniejsz płomień i dodaj 5 łyżek wody. Delikatnie gotuj co chwilę mieszając do momentu całkowitego odparowania wody
canva.com

Ciasto francuskie z jabłkami – przepis na francuskie ciastka

Słone przekąski z ciasta francuskiego, jak i te słodkie nie wymagają zbyt wielu złożonych umiejętności kulinarnych i co najważniejsze są bardzo szybkie w przygotowaniu. Tak więc warto mieć zawsze w lodówce rolkę gotowego ciasta francuskiego. Zaledwie w 20 minut przygotujesz smaczną przekąskę na słodko lub na słono.

Składniki na ciastka z ciasta francuskiego

  • dwie rolki ciasta francuskiego
  • jabłkowe nadzienie
  • żółtko rozmieszane z 2 łyżkami mleka
  • cukier puder
  • Ciasto francuskie z jabłkami - przygotowanie

    1. Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty o długości boku minimum 7 cm. Krawędzie kostek ciasta posmaruj roztrzepanym z mlekiem żółtkiem
    2. Na każdy z kawałków ciasta połóż odpowiednią ilość jabłkowego farszu i zawiń, łącząc ze sobą dwa boki po przekątnej. Krawędzie ciasta należy zlepić, dociskając boki palcami lub widelcem. Górę ciasteczek możesz delikatnie ponacinać, co nada im apetycznego wyglądu
    3. Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Przed podaniem posyp rożki z ciasta francuskiego lekką mgiełką z cukru pudru
    Smacznego!
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł