Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ciasto francuskie z jabłkami – przepis na ciastka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z jabłkami to bardzo popularna przekąska deserowa zarówno w formie ciasteczek, jak i delikatnie chrupiących rogalików. Idealnie sprawdza się przede wszystkim w momentach, gdy musisz przygotować szybki deser, a kompletnie nie masz na niego pomysłu. Rogaliki z ciasta francuskiego lub ciastka francuskie możesz oczywiście wypełnić owocowym nadzieniem o dowolnym smaku. Zdradzamy jak zrobić nadzienie jabłkowe, które bezsprzecznie najlepiej smakuje z delikatnym ciastem francuskim.
Nadzienie z jabłek do cista francuskiego
Starannie przygotowane nadzienie do ciast, czy innych owocowych wypieków to bez wątpienia klucz do najlepszych doznań smakowych. Oczywiście w okresie zimy, gdy dostępność do szerokiej gamy świeżych owoców jest mocno ograniczona, możesz śmiało korzystać z mrożonych malin, borówek, czy też truskawek, które są podstawą wielu przepysznych deserów. Gotowe nadzienie z jabłek także możesz dostać w większości sklepów spożywczych, jednak z uwagi na fakt, iż jabłka dostępne są w sklepach przez cały rok, to zachęcamy do samodzielnego przygotowania jabłkowego nadzienia do ciastek. Jak zrobić nadzienie z jabłek?- Trzy duże jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i posiekaj w niewielką kostkę (ok. 1 cm)
- Wrzuć je do rondelka, skrop sokiem z cytryny, a następnie dodaj: 3 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, trochę rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż przez chwilę na dużym ogniu
- Po ok. 2 minutach zmniejsz płomień i dodaj 5 łyżek wody. Delikatnie gotuj co chwilę mieszając do momentu całkowitego odparowania wody
canva.com
Ciasto francuskie z jabłkami – przepis na francuskie ciastka
Słone przekąski z ciasta francuskiego, jak i te słodkie nie wymagają zbyt wielu złożonych umiejętności kulinarnych i co najważniejsze są bardzo szybkie w przygotowaniu. Tak więc warto mieć zawsze w lodówce rolkę gotowego ciasta francuskiego. Zaledwie w 20 minut przygotujesz smaczną przekąskę na słodko lub na słono.Składniki na ciastka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z jabłkami - przygotowanie
- Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty o długości boku minimum 7 cm. Krawędzie kostek ciasta posmaruj roztrzepanym z mlekiem żółtkiem
- Na każdy z kawałków ciasta połóż odpowiednią ilość jabłkowego farszu i zawiń, łącząc ze sobą dwa boki po przekątnej. Krawędzie ciasta należy zlepić, dociskając boki palcami lub widelcem. Górę ciasteczek możesz delikatnie ponacinać, co nada im apetycznego wyglądu
- Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Przed podaniem posyp rożki z ciasta francuskiego lekką mgiełką z cukru pudru
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!