Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zupa cebulowa – przepis na francuską zupę cebulową i zupę krem z cebuli
Zupa cebulowa, to jedna z najbardziej aromatycznych zup. Dobrze przyprawiona, może naprawdę doprowadzić do kulinarnego orgazmu. Najlepiej podawać ją w formie kremu i z grzankami, ale oczywiście sposób podania zależy od gustu – niektórzy wolą zupy, w których można gryźć poszczególne składniki, a zupami krem się po prostu nie najadają. Dziś przedstawimy Ci przepis na francuską zupę z cebuli, która z pewnością Cię zachwyci. Nawet jeśli nie przepadasz za tym warzywem, musisz jej spróbować. Istnieje duża szansa, że po jej degustacji zmienisz zdanie na temat cebuli.
Zupa cebulowa – przepis na francuską zupę z cebuli
Cebula ma liczne właściwości lecznicze, dlatego warto wprowadzić ją do codziennej diety. Po pierwsze – działa bakteriobójczo. A po drugie nie brakuje jej choćby witaminy C, dzięki której odporność organizmu jest lepsza. Ale to nie wszystkie jej zastosowania. Cebulę stosuje się również w przypadku kaca oraz gdy pojawiają się wrzody. Ma również zbawienny wpływ na rozstępy – czyli ogólnie na blizny. Cebula jest znana już od wielu lat i od dawna napary z niej stosowało się przy leczeniu przeróżnych chorób. Tak też jest i dziś. Gdy tylko zaczyna nas rozkładać przeziębienie, sięgamy po syrop z cebuli. Także to nie tylko te walory smakowe są ważne, ale również zdrowotne. A jak zrobić pyszną zupę cebulową?Francuska zupa cebulowa – składniki
Co będzie potrzebne do zrobienia francuskiej zupy cebulowej?- 1 kilogram cebuli
- 2 łyżki prawdziwego masła
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy
- 1 szklanka białego wina – wytrawnego
- 1 litr wcześniej przygotowanego bulionu – najlepiej z wołowiny
- Sól do smaku i pieprz czarny do smaku
- Gotowe grzanki lub czerstwy chleb
Zupa cebulowa z grzankami – przygotowanie
Na początek trzeba zająć się cebulą. Obieramy ją dokładnie i kroimy na niezbyt grube półplasterki, około 2 milimetry. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy też oliwę. Wrzucamy na to naszą cebulę i podsmażamy, regularnie mieszając. Cebula musi stać się miękka no i delikatnie zbrązowieć. To może zająć około pół godziny. Po tym czasie zwiększamy ogień pod garnkiem i dolewamy wino. Gotujemy przed około 4 minuty, po czym zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym bulionem. Zupa ma stać na ogniu jeszcze przez około 25 minut i dopiero na koniec doprawiamy ją pieprzem i solą - do smaku. Wcześniej przygotowanymi grzankami posypujemy zupę w miseczkach, lub robimy własne, z czerstwego chleba. Wystarczy pokroić go w kostkę, posypać ziołami i polać odrobiną oliwy, a następnie podpiec.Zupa cebulowa krem – jak zrobić szybką zupę
Jeśli wolisz zupy krem, to wystarczy, że wcześniej przygotowaną zupę dokładnie zblendujesz. Na wierzch możesz również dodać grzanki oraz przystroić miseczkę świeżą zieleniną. Z zupą cebulową świetnie komponuje się na przykład natka pietruszki. Smacznego.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Babcia zdradziła mi sekret aromatycznego kremu z cebuli. Boska zupa na jesień
Jesień to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś ciepłego i aromatycznego. Nic nie sprawia mi większej radości niż przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Tym razem moja ukochana babcia podzieliła się ze mną sekretem swojego niezwykłego kremu z cebuli. To danie rozgrzewa serce i duszę, idealne na chłodne jesienne wieczory.
Przepisy na jesień. Boska zupa cebulowa z grzanką parmezanową
Jesień to pora roku pełna wyjątkowych smaków i aromatów. Wśród kulinarnych wrażeń, które oferuje nam ten sezon, niezwykle popularna jest zupa cebulowa. Jej głęboki, kremowy smak w połączeniu z chrupiącą grzanką parmezanową tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Boska zupa cebulowa z grzanką czosnkową. Przepis prosto z Paryża!
Paryż to miasto miłości, sztuki i oczywiście wybornej kuchni. Jednym z klasycznych dań francuskiej kuchni, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie, jest zupa cebulowa. Pełna aromatycznych cebul, delikatnej śmietany i rozgrzewającej bulionu, ta zupa doskonale oddaje charakterystyczny smak Francji.