Kapusta zasmażana – przepis na białą kapustę z boczkiem do obiadu

Kapusta zasmażana to znakomity dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie letnim, gdy możemy sobie pozwolić wykorzystanie młodej kapusty. Mocno utożsamiana z polską kuchnią i idealnie pasująca do wielu tradycyjnych dań. Kapusta zasmażana do schabowego to jedna z najbardziej klasycznych pozycji, która dla wielu jest niepodważalnym symbolem niedzielnych obiadów u babci. Zobacz jak przygotować białą kapustę zasmażaną z boczkiem.

Kapusta zasmażana kiszona – przepis tradycyjny

Kiszona kapusta zasmażana jest bezsprzecznie jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się praktycznie z każdym rodzajem mięs, lecz dla większości najlepszym sposobem podania jest serwowanie jej z tradycyjnym kotletem schabowym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby smażona kapusta gościła na talerzu z daniami bezmięsnymi takimi jak kotlety z kalafiora czy kotlety z cukinii.

Składniki na kiszoną kapustę zasmażaną z boczkiem

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • dwie duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz, cukier
  • canva.com

    Jak zrobić domową kapustę zasmażaną – sposób przygotowania

    1. Kiszona kapusta musi być odsączona z nadmiaru płynu. Następnie należy ją posiekać, lecz niezbyt cienko
    2. Pokrojoną kapustę wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i zagotuj, a następnie od czasu do czasu mieszając gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. W międzyczasie dodaj sól, pieprz, cukier, liście laurowe, ziele angielskie
    3. Na rozgrzaną patelnię dodaj połowę potrzebnej porcji masła i drobno posiekane dwie duże cebule. Podsmażaj do momentu aż cebula uzyska złocisty kolor, a następnie dodaj ją do ugotowanej kapusty
    4. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek i również dodaj go do garnka z kapustą
    5. Resztę masła rozpuść na patelni, zmniejsz ognień i dodaj dwie łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszaj, aby nie pozostawić mącznych grudek. Zasmażka musi mieć lekko kremową konsystencję. Dodaj ją do kapusty i wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszaj podgrzewając na średnim płomieniu przez ok. 10 minut

    Młoda kapusta zasmażana

    W okresie letnim warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Zasmażana młoda kapusta również bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a co najważniejsze jest tak samo smaczna, jak ta przygotowywana z kiszonki.
    canva.com

    Składniki na młodą kapustę zasmażaną

  • niewielka główka młodej kapusty
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1-2 szklanki wody
  • Sposób przygotowania młodej kapusty

    Kapustę należy obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Następnie posiekaną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru i dodać pokrojoną kapustę. Wlać jedną lub dwie szklanki wody, doprawić i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Gdy kapusta będzie miękka można z niej odlać nadmiar wody, która posłuży do przygotowania zasmażki. Tak samo jak w pierwszym przepisie na patelni roztop masło i dodaj dwie łyżki mąki. Całość bardzo energicznie mieszaj. Następnie dodaj wodę odlaną z kapusty i ponownie mocno wymieszaj, aby nie dopuścić do powstania grudek. Zasmażkę dodaj doda kapusty i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek i dopraw solą oraz pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego!
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł