Jak ugotować kalafior? Gotowanie kalafiora w wodzie lub na parze

Jak ugotować kalafior – prawdopodobnie nie jedna z Was zadawała sobie to pytanie, dźwigając ciężkie warzywo w torbie z zakupami spożywczymi. Białe różyczki o charakterystycznym kształcie to idealny dodatek do obiadu serwowany zarówno w formie gotowanej, jak i smażonej na maśle z dodatkiem bułki tartej. Zobacz najpopularniejsze i sprawdzone sposoby gotowania kalafiora.

Jak ugotować kalafior w wodzie

Gotowanie kalafiora w wodzie to najbardziej znany sposób przygotowywania tego smacznego i zdrowego warzywa. Możesz go ugotować w całości, jak i w niewielkich kawałkach zwanych powszechnie różyczkami. Ugotowany kalafior to doskonała warzywna przekąska, ale i również baza do przygotowania wielu wegetariańskich potraw takich jak, chociażby kotlety z kalafiora.

Gotowanie kalafiora w całości

Najprostszy sposób obróbki termicznej białego warzywa, który nie powinien sprawić nikomu najmniejszych problemów. Zakupiony kalafior wystarczy dokładnie oczyścić, obrać z liści i przepłukać pod strumieniem letniej wody. Kolejnym krokiem jest zagotowanie ok. 3 litrów wody w dużym garnku, a następnie włożenie całego kalafiora do naczynia z wrzącą cieczą. Proces gotowania powinien przebiegać bez użycia pokrywki. Gotujące się warzywo wystarczy doprawić solą i cukrem. Czas gotowania kalafiora do miękkości to mniej więcej 15-20 minut. Wszystko zależy od wielkości warzywa i przede wszystkim Twoich kulinarnych upodobań. Aby nie rozgotować kalafiora, warto od czasu do czasu kontrolować poziom jego twardości przy użyciu widelca lub noża.

Jak ugotować kalafior w różyczkach

Gotowanie kalafiora w różyczkach nie różni się za wiele od gotowania go w całości. Po oczyszczeniu i umyciu warzywa należy je podzielić na małe różyczki, odcinając grubsze i twarde kawałki. Podzielony na kawałki kalafior wrzuć do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem. Z uwagi na mniejsze części warzywa czas gotowania skróci się do ok. 10 minut. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już wystarczająco miękki, po prostu go spróbuj.
canva.com

Gotowanie kalafiora z mlekiem

Jak ugotować kalafior żaby był biały? Nic prostszego! Gotowane w wodzie warzywo może przybrać nieco szarawy odcień. W celu zachowania jego śnieżno białej barwy wystarczy dodać do wody szklankę mleka, które urozmaici kalafior również w kontekście walorów smakowych. Im więcej mleka, tym bielszy odcień kalafiora i bardziej mleczny posmak.
canva.com

Jak ugotować kalafior na parze

Warzywa gotowane na parze to ciekawa alternatywa do tradycyjnego gotowania, która ma bardzo wiele zalet. Jedną z nich jest to, że kalafior na parze nie wsiąka wody, co pozwala zachować bardziej naturalną i chrupiącą konsystencję. Czas gotowania kalafiora na parze będzie niestety nieco dłuższy niż ten w przypadku tradycyjnych metod. Po umieszczeniu kawałków warzywa w specjalnym naczyniu czas obróbki termicznej powinien wynosić od 25 do 35 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł