Tradycyjne potrawy wigilijne na Śląsku, czyli wigilia po śląsku

Tradycyjne potrawy wigilijne na Śląsku różnią się nieco od tych, które 24 grudnia królują na stołach w pozostałych regionach Polski. Zupa z konopi zamiast barszczu z uszkami? To oczywiści nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, gdyż Śląsk to obszar z bardzo charakterystyczną i ciekawą kuchnią regionalną. Wyjaśniamy jak wygląda wigilia po śląsku i jakie dania muszą znaleźć się w wigilijnym menu.

Wigilia po śląsku – tradycja łącząca pokolenia

Jeśli zastanawiasz się jak wygląda dzień wigilii na górnym Śląsku, to musisz wiedzieć, że śląskie tradycje wigilijne wyróżniają ten dzień na tle pozostałych regionów. Niemniej tak samo jak w całej Polsce, dzień 24 grudnia na Śląsku nie jest dniem wolnym od pracy. Ślązacy również dotrzymują tego dnia ścisłego postu. Ciekawostką jest to, iż ludzie ze starszych roczników swój pierwszy posiłek w wigilię spożywają dopiero podczas wieczerzy. Gdy tradycyjne potrawy wigilijne pojawią się już na stole, to przed rozpoczęciem wieczerzy Ślązacy dzielą się opłatkiem składając sobie szczere życzenia na najbliższe 12 miesięcy.
canva.com

Tradycyjne potrawy wigilijne na Śląsku

Tradycja 12 potraw wigilijnych, mimo iż na Śląsku znana, to ponad połowa dań w menu jest charakterystyczna tylko dla regionu leżącego na południu kraju. Jakie są najpopularniejsze potrawy wigilijne na górnym Śląsku?
  • Makówki
  • To bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych regionu śląskiego. Prosty deser na wigilię, któremu trudno się oprzeć. Najważniejszymi składnikami makówek są: mak, bakalie, miód oraz namoczona w mleku bułka tarta.
  • Żurek gotowany na rybich głowach
  • Śląski żur to jedno z najważniejszych dań w tradycyjnej kuchni regionu zaraz obok rolady z modrą kapustką. Jego bożonarodzeniowa wersja przygotowywana jest z rybich głów.
  • Moczka
  • Typowa śląska potrawa wigilijna przygotowywana na bazie piernika, bakalii oraz ciemnego piwa. Staropolska legenda głosi, że moczka powstała w procesie próby zagospodarowania niewykorzystanego ciasta piernikowego.
  • Siemieniotka
  • Siemieniotką nazywana jest zupa konopna, której głównym składnikiem są nasiona siemienia konopnego. Mimo iż nie jest już tak popularna, jak kilkadziesiąt lat temu, to w niektórych domach nadal serwuje się ją jako wigilijne pierwsze danie – zamiast barszczu z uszkami.
  • Kartofle
  • Kult ziemniaka w Polsce znany jest nam wszystkim nie od dziś. Przywiązanie Ślązaków do kartofli jest tak duże, że stanowią obowiązkową pozycję wśród 12 potraw wigilijnych.
  • Panczkraut
  • Czyli dukane ziemniaki (tłuczone) wymieszane z kiszoną kapustą. Danie przypomina nieco popularną kapustę z grochem. Często przygotowywane na wigilijny stół zamiast klasycznych kartofli, jako dodatek do pozostałych dań.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł