Wigilijny kompot z suszu – przepis Ewy Wachowicz

Wigilijny kompot z suszu to niezwykle smaczny i aromatyczny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczną wieczerzę 24 grudnia. Tradycyjnie przygotowywany jest na bazie suszonych owoców, cynamonu i goździków, choć to połączenie smaków może nie przypaść każdemu do gustu. Jak zrobić idealny kompot z suszu na wigilię? Przepis byłej Miss Polonia jest jednym z naszych ulubionych!

Kompot z suszu, czyli jedna z 12 wigilijnych potraw

Tradycyjne potrawy wigilijne to przede wszystkim barszcz z uszkami, kutia, czy pierogi z kapustą i grzybami, ale czy zalicza się do nich tradycyjny kompot z suszu? Jak najbardziej! Aromatyczny napój do doskonały dodatek do spożywanych dań. Jego właściwości wspomagające trawienie są niewątpliwie zbawienne nie tylko w dniu wigilijnej wieczerzy, ale i również w świąteczne dni pełne rozmaitego jedzenia.
canva.com

Przepis na wigilijny kompot z suszu Ewy Wachowicz

Kompot na wigilię przygotowujesz w bardzo prosty sposób, więć nawet jeśli nie czujesz się pewnie w kuchennym fartuchu, to bez najmniejszych problemów do rodzinnej wieczerzy możesz dołożyć swoją cegiełkę właśnie w postaci napoju z suszonych owoców! Lista składników:
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych jabłek
  • 1 garść suszonych gruszek
  • 2 laski cynamonu
  • 15-20 goździków
  • 1 cytryna
  • cukier
Przygotowanie
  1. Suszone owoce włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dla uzyskania niezwykle głębokiego smaku i aromatu najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby moczyły się przez pełne 24 godziny
  2. Dodaj goździki oraz laski cynamonu i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut (liczone od zagotowania wody)
  3. Przed końcem gotowania wywaru skontroluj jego słodkość i w razie potrzeby dodaj odpowiednią dla Ciebie ilość cukru
  4. Po gotowaniu przecedź kompot przez gazę i przelej do dzbanka. Dodaj kilka plasterków cytryny oraz kilka ugotowanych suszonych owoców
Kompot najlepiej przygotować kilka dni przed wigilią, ponieważ najlepszy smak i aromat uzyskuje dopiero po 2-3 dniach od ugotowania. Smacznego!

Jak przechowywać kompot z suszu

Wigilijny napój z suszonych owoców można oczywiście przechowywać w lodówce lub w innym chłodnym miejscu (np. na balkonie), jednak najlepiej spożyć go maksymalnie do 10 dni od ugotowania. Tekst został opracowany na podstawie przepisu na kompot z suszu Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł