Kutia z pęczakiem – wigilijny przepis na kutię bez pszenicy

Kutia z pęczakiem to modyfikacja przepisu na tradycyjną potrawę świąteczną pochodzącą z kresów wschodnich. Danie na stałe wpisało się w menu 12 potraw wigilijnych w Polsce. Przepis na tradycyjną kutię bazuje na ziarnach pszenicy, lecz nie każdemu przypada do gustu takie połączenie smaków. Zboże można oczywiście zastąpić innymi produktami spożywczymi w tym przypadku padło na kaszą pęczak.

Kutia – co zamiast pszenicy

Bożonarodzeniowa kutia to dość specyficzne danie, które, mimo iż powinno znaleźć się wśród 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, to nie każdy będzie się nią zajadał z olbrzymim apetytem. Przepis na kutię jednak można nieco zmodyfikować i dostosować potrawę do własnych preferencji smakowych, czego potwierdzeniem jest kutia z makaronem, czy też omawiana kutia z pęczakiem.
canva.com

Kutia z pęczakiem, czyli jak zrobić kutię bez pszenicy

Kilka prostych składników i oczywiście krótki czas przygotowania, czego efektem są zaskakujące doznania organoleptyczne. Przepis uwzględnia także przygotowanie domowej masy makowej, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, abyś skorzystała z tej puszkowanej, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Lista składników:
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 120 g płatków migdałowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
Składniki na masę makową
  • 120 g rodzynek
  • 400 g suchego maku
  • 600 ml mleka
  • 250 ml płynnego miodu
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Kutia bez pszenicy – przygotowanie krok po kroku

Przepis nie powinien sprawić nikomu najmniejszej trudności. Jeśli jednak chcesz go sobie ułatwić lub nie masz wystarczająco dużo czasu na moczenie maku, to wykorzystaj gotową masę makową.
  1. Zacznij od ugotowania kaszy pęczak. Gotuj pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Ugotowaną kaszę odcedź i odstaw do wystygnięcia
  2. Podgrzej mleko i zalej nim ziarna maku. Najlepiej, aby moczyły się w nim przez minimum 3 godziny
  3. Po tym czasie odcedź ziarna maku i przemiel przez maszynkę do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Dla uzyskania najlepszej struktury masy makowej powtórz mielenie 2-3 razy
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Na patelnię wrzuć płatki migdałów oraz posiekane orzechy włoskie, a następnie włącz największy palnik i pozwól im się lekko uprażyć
  5. Do miski ze mielonym makiem dodaj namoczone rodzynki, uprażone bakalie, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz najważniejszy składnik – ugotowaną kaszę pęczak
  6. Wszystko dokładnie ze sobą wymierzaj i wstaw na jakiś czas do lodówki. Dzięki temu kasza przejmie posmak i aromat pozostałych składników
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł