Sałatka sylwestrowa Ewy Wachowicz – szybki przepis

Sałatka sylwestrowa, czyli coś, bez czego nie ma domowego sylwestra w gronie najbliższych znajomych lub rodziny. Sałatki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najlepsze możesz je przygotować praktycznie z niczego. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną sałatkę na sylwestra, to koniecznie sprawdź przepis Ewy Wachowicz, który z pewnością zaskoczy Twoich gości!

Przepis na sałatkę sylwestrową Ewy Wachowicz

Przekąski na sylwestra to nie tylko koreczki, czy pozostałe po świętach potrawy takie jak bigos lub odsmażane pierogi. To przede wszystkim imprezowe sałatki, które możesz przygotować z kilku niepozornych składników. Co prawda lista składników na sałatkę byłej Miss Polonia jest dość rozbudowana, ale zapewniam Cię, że warto ją przygotować! Składniki na sałatkę:
  • 200 g sera mozzarella (w małych kulkach)
  • 200 g sera typu feta
  • 1 szklanka drylowanych zielonych oliwek w zalewie
  • 1 szklanka marynowanych pieczarek
  • 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek w zalewie
  • suszone pomidory w oliwie
  • 6 ogórków konserwowych
  • mały słoiczek marynowanego czosnku w plastrach
  • 100 g płatków migdałowych
  • łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • oliwa z oliwek
Składniki na domowy sos winegret:
  • 2 żabki czosnku
  • łyżka musztardy francuskiej (dijon)
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
canva.com

Sałatka sylwestrowa – przygotowanie krok po kroku

Jak to bywa w przypadku sałatek przygotowanie jest banalnie proste – bez gotowania i zbędnego bałaganu w kuchni. Zacznij od przygotowania sosu winegret: do szklanki przeciśnij dwa ząbki czosnku i rozetrzyj go razem z solą. Następnie dodaj sok z cytryny, miód oraz musztardę dijon. Całość wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie wlej oliwę, dopraw sos pieprzem i energicznie ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy sos jest gotowy czas zająć się resztą składników.
  1. Pokrojony w drobną kostkę ser feta wrzuć do miski. Kulki mozzarelli pokrój na ćwiartki i również dodaj do miski razem z pokrojonymi oliwkami. Wszystko delikatnie przemieszaj
  2. Pokrój w kostkę kilka suszonych pomidorów, ogórki konserwowe, natomiast marynowane pieczarki poprzecinaj na pół. Wszystko dodaj do miski z fetą i mozzarellą
  3. Na suchej patelni upraż płatki migdałów, lecz uważaj, aby ich nie spalić, gdyż będą mieć gorzki posmak. Po przestygnięciu również dodaj je do pozostałych składników
  4. Marynowany czosnek odcedź z zalewy i dodaj go do sałatki wedle uznania. Jego intensywny smak i aromat może zdominować smak sałatki, więc uważaj na ten składnik
  5. Dodaj bazylię, oregano oraz przygotowany wcześniej sos winegret i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny do lodów, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły
Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na sałatkę pod wódeczkę Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl

Sprawdź również przepis na makowiec japoński Ewy Wachowicz!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł