Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Sernik z orzechów nerkowca – zrób go raz, a nie zjesz już innego!
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale typowo wegańskiego, a może i nawet bezglutenowego? Ten sernik z orzechów nerkowca z pewnością Cię zachwyci. To takie ciasto, które właściwie zawsze się udaje, a dodatkowa zadowala wszystkich gości. Nawet tych, którzy na co dzień wcale nie jedzą wegańsko. Jak zrobić taki sernik z nerkowcami? Przeczytaj!
Sernik z orzechów nerkowca – składniki
Pewnie już domyślasz się, że w wegańskim serniku z nerkowcami wcale nie znajdziesz sera. Zatem, jakie konkretnie składniki będą potrzebne do tego, by przygotować nasz deser?- Spód: olej kokosowy – 4 łyżeczki, po 150 g moreli, daktyli i ulubionych orzechów (na przykład włoskich)
- 400 g mleczka kokosowego
- Pół szklanki erytrytolu – lub innego słodzidła
- 400 g nerkowców
- Około 125 ml oleju kokosowego
- Szczypta soli
- Sok z cytryny i skórka z cytryny
- Polewa: kilka łyżek cukru trzcinowego i tyle samo mleczka kokosowego, 2 łyżeczki oleju kokosowego
canva.com
Sernik z orzechów nerkowca – przygotowanie
Najpierw musimy przygotować spód naszego ciasta. W tym celu, wszystkie wymienione przez nas składniki, w odpowiednich proporcjach, umieszczamy w głębokiej misce (chyba, że masz w domu malakser). Blendujemy je dokładnie blenderem, na jak najbardziej gładką masę. Spód tortownicy o średnicy 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a następnie pokrywamy go naszym ciastem. Trzeba to zrobić dokładnie i dobrze dociskać. Tortownicę wkładamy na trochę do lodówki. Dokładnie myjemy naszą cytrynę i ugniatamy ją. Skórkę cytrynową należy zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Owoc przekrajamy na pół i wyciskamy z niego tyle soku, ile tylko się da. Orzechy nerkowca warto przygotować sobie już wcześniej, gdyż po wrzuceniu do miseczki należy zalać je obficie wodą i muszą się w tej wodzie moczyć około 5 godzin. Następnie je odcedzamy i przesypujemy do miseczki wraz z mleczkiem kokosowym, słodzidłem, sokiem z cytryny, a także olejem kokosowym. Wszystko razem dokładnie blendujemy, na jak najbardziej gładką masę. Na koniec dorzucamy naszą startą skórkę z cytryny ale mieszamy już tylko łyżką, żeby jej jeszcze bardziej nie rozdrobnić blenderem. No i wylewamy to wszystko na nasz spód, a później wstawiamy do lodówki i to najlepiej na takie godziny nocne – żeby za bardzo nie kusiło, bo musi stężeć. Rano można już zrobić polewę. Wszystkie składniki po prostu wkładamy do garnka i mieszamy, jednocześnie podgrzewając. To tyle. Prawie zaraz po polaniu polewą sernika z orzechów nerkowca – można go skosztować. Gwarantujemy Ci, że jego delikatny smak Cię zachwyci. Uważaj jednak, by sernik był zawsze odpowiednio schłodzony.. bo inaczej będzie „płynął”.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sernik mango - klasyk w egzotycznym wydaniu
Jeśli jesteś miłośniczką serników i egzotycznych owoców, to sernik mango będzie idealnym połączeniem dla Ciebie. To lekkie i orzeźwiające ciasto z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sernik mango oraz kilkoma poradami dotyczącymi jego podawania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Sernik z kremem pistacjowym: HIT!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto, to sernik z kremem pistacjowym będzie idealnym wyborem. To połączenie delikatnego serowego ciasta z intensywnym smakiem pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na sernik z kremem pistacjowym oraz kilkoma cennymi wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat.