zdjęcie ilustracyjne Pixabay

7 najbardziej rakotwórczych produktów. Jeśli chcesz być zdrowa, koniecznie ich unikaj

Jesteś tym, czym jesz – brzmi staropolskie przysłowie. W dobie XXI wieku, gdy jesteśmy wręcz „zalewani” z każdej strony niezdrową żywnością, dawne porzekadło nabiera nowego znaczenia. Które produkty są najbardziej szkodliwe? Spożywanie jakich substancji zwiększą ryzyko rozwoju nowotworu? Poznaj 7 najbardziej rakotwórczych produktów.

Liczba nowotworów w populacji ludzkiej rośnie

Jeszcze 40 lat naukowcy mieli poważne wątpliwości co do tego, czy spożywanie niektórych produktów przyczynia się do zwiększonego prawdopodobieństwa rozwoju nowotworu złośliwego. Znaczący wzrost występowania nowotworów w populacji ludzkiej przyczynił się do pogłębionych badań na ten temat. Jak wyliczyli naukowcy z University of Washington School of Medicine, w 2019 roku liczba zgonów z powodu nowotworów wzrosła do 10 milionów (wcześniej 8,29 mln), a liczba nowych przypadków zwiększyła się do ponad 23 milionów (wcześniej 18,7 mln). To oznacza, że liczba nowych zachorowań wzrosła o 26,3 proc., a liczba zgonów o 20,9 proc.

Badania przeprowadzone przez wykwalifikowane instytuty badawcze wykazały, że wśród czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu, wymienia się: nadmierne opalanie, nadużywanie alkoholu, ekspozycja na promieniowanie, palenie papierosów, wdychanie spalin i spożywanie niektórych produktów.

zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Które produkty są rakotwórcze?

Obecnie na rynku jest wiele produktów, które cieszą się ogromną popularnością pomimo ich wyjątkowej szkodliwości. Żywność ta zawiera w swoim składzie różne składniki, które zostały przez naukowców sklasyfikowane jako rakotwórcze.

  1. Wędliny i inne produkty mięsne. Produkty mięsne są modyfikowane w celu poprawy ich smaku oraz przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Badania naukowe Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że spożywanie mięsa (np.: 4 plastry boczku lub 1 parówka) zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego lub okrężnicy nawet o kilkanaście procent. To wszystko przez toksyczne związki, które powstają w trakcie obróbki mięsa.
  2. Chipsy ziemniaczane. Chipsy zazwyczaj są smażone na głębokim oleju, a dodatkowo zawierają sztuczne dodatki wzmacniające smak i zapach oraz liczne konserwanty. Szczególnie szkodliwy jest akrylamid, który powstaje w trakcie przygotowanie chipsów. Badania wykazały, że akrylamid może doprowadzić do rozwoju nowotworów.
  3. Sól. Nadmierna ilość soli powoduje mikrouszkodzenia błony śluzowej przełyku i żołądka, co zwiększa ryzyko pojawienia się nowotworu złośliwego.
  4. Nieumyte owoce i warzywa. Owoce i warzywa zwykle są zanieczyszczone pestycydami, których spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia takich nowotworów jak chłoniak nieziarniczy, szpiczak mnogi, przewlekła białaczka limfatyczna oraz rak prostaty, jąder, trzustki, płuc, dlatego zawsze należy je dokładnie umyć, aby pozbyć się szkodliwych substancji.
  5. Produkty GMO. Żywność modyfikowana genetycznie powstaje dzięki wszczepieniu w konkretny produkt obce DNA, aby uzyskać pożądane cechy produktu. Spożywanie żywności GMO zwiększa ryzyko zachorowania na raka oraz prowadzi do uszkodzenia wątroby i nerek.
  6. Napoje gazowane. Napoje gazowane zawierają duże ilości fosforanów oraz białego cukru, środków chemicznych, sztucznych aromatów, barwników i słodzików, które mają w swoim składzie liczne substancje rakotwórcze.
  7. Wysoko przetworzona żywność. Powinno się unikać spożywania fast foodów i słodyczy, bo zawierają one olbrzymią ilość kancerogennych (rakotwórczych) substancji.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł