Ajerkoniak - przepis babci wyjawiony!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na ajerkoniak babci
Składniki:
- 1 l mleka
- 10 żółtek
- 1/2 kg cukru
- 1/2 l spirytusu 95%
- 1/2 l koniaku
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowanie mleka
Do garnka wlej mleko i dodaj laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Następnie wyjmij wanilię.
Krok 2: Przygotowanie masy jajecznej
Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa będzie puszysta i biała. Następnie dodaj powoli gorące mleko, cały czas mieszając. Wszystko wlej z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Krok 3: Dodanie alkoholu
Do masy jajecznej dodaj spirytus i koniak, cały czas mieszając.
Krok 4: Butelkowanie ajerkoniaku
Gotowy ajerkoniak przecedź przez sitko i wlej do butelek. Przechowuj w lodówce.
Jak podawać ajerkoniak?
Ajerkoniak podawaj schłodzony, najlepiej w kieliszkach do likieru. Możesz ozdobić go bitą śmietaną lub posypać cynamonem.
Porady dotyczące przygotowania ajerkoniaku:
- Do przygotowania ajerkoniaku użyj tylko najlepszych składników.
- Jeśli nie lubisz mocnych alkoholi, możesz zmniejszyć ilość spirytusu lub całkowicie go pominąć.
- Pamiętaj, że ajerkoniak zawiera alkohol, więc nie podawaj go dzieciom i osobom, które nie piją alkoholu.
Ajerkoniak jak marzenie
Przepis babci na ajerkoniak to klasyka gatunku. Prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczny i aromatyczny. Podaj go na specjalne okazje lub jako wieczorny trunek dla siebie i swoich bliskich.