Aromatyczna kaczka w grzybowym sosie. Oto przepis naszej prababci Basi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszną kaczkę
- 1 średnia kaczka
- 50 g suszonych grzybów lub 500 g świeżych
- 1 duża cebula
- szklanka śmietany 18%
- mąka
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku
Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy połową litra wody. Odstawiamy do wymoczenia na około dwie godziny. Po upływie czasu stawiamy garnek na kuchnię i gotujemy grzyby do miękkości. Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy mięso solą i pieprzem, odstawiamy. Stawiamy brytfankę lub rondel na kuchni i rozgrzewamy masło. Obsmażamy kaczkę z każdej strony na rumiano.
Obieramy i myjemy cebulę, kroimy ją w plastry i dodajemy do brytfanki z kaczką. Polewamy kaczkę wywarem z gotowania grzybów i dusimy pod przykryciem. Aby mięso było soczyste i nie uległo wysuszeniu, warto od czasu do czasu polewać kaczkę wywarem grzybowym.
Kiedy mięso będzie już miękkie, kaczkę wyjmujemy z brytfanny i porcjujemy. Do powstałego w brytfance sosu dodajemy cienko pokrojone, ugotowane grzyby i włączamy kuchenkę na średni ogień. Zimną śmietanę dokładnie mieszamy z łyżeczką mąki i zaprawiamy sos. Gdy sos się zagotuje, wkładamy do niego pokrojoną kaczkę i dusimy razem jeszcze przez 10 minut. Kaczka idealnie zagra w towarzystwie małych kluseczek gnocchi i lampki wytrawnego czerwonego wina.
Smacznego!