Canva.com

Aromatyczna kaczka w grzybowym sosie. Oto przepis naszej prababci Basi

Idealne danie na bożonarodzeniową kolację, kiedy marzy nam się solidny kawał mięsa. Kaczka w przepysznym, grzybowym sosie zachwyci, nasyci i rozkocha w sobie wszystkich gości. Niebywale prosta w przygotowaniu, zawsze perfekcyjnie soczysta.

Składniki na pyszną kaczkę

  • 1 średnia kaczka
  • 50 g suszonych grzybów lub 500 g świeżych
  • 1 duża cebula
  • szklanka śmietany 18%
  • mąka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy połową litra wody. Odstawiamy do wymoczenia na około dwie godziny. Po upływie czasu stawiamy garnek na kuchnię i gotujemy grzyby do miękkości. Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy mięso solą i pieprzem, odstawiamy. Stawiamy brytfankę lub rondel na kuchni i rozgrzewamy masło. Obsmażamy kaczkę z każdej strony na rumiano.

Obieramy i myjemy cebulę, kroimy ją w plastry i dodajemy do brytfanki z kaczką. Polewamy kaczkę wywarem z gotowania grzybów i dusimy pod przykryciem. Aby mięso było soczyste i nie uległo wysuszeniu, warto od czasu do czasu polewać kaczkę wywarem grzybowym.

Kiedy mięso będzie już miękkie, kaczkę wyjmujemy z brytfanny i porcjujemy. Do powstałego w brytfance sosu dodajemy cienko pokrojone, ugotowane grzyby i włączamy kuchenkę na średni ogień. Zimną śmietanę dokładnie mieszamy z łyżeczką mąki i zaprawiamy sos. Gdy sos się zagotuje, wkładamy do niego pokrojoną kaczkę i dusimy razem jeszcze przez 10 minut. Kaczka idealnie zagra w towarzystwie małych kluseczek gnocchi i lampki wytrawnego czerwonego wina.

Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł